Mi az a Bullet Journal ® módszer?

Közzétéve: 2019-07-05 18:31:43
Kategóriák: Kreatív kalendárium

Ismerkedj meg a Ryder Carroll által kitalált feladattervező és -szervező rendszerrel, amely néhány év alatt meghódította a világot és emberek százezreinek tette hatékonyabbá a mindennapjait. 

Mi is tulajdonképpen a Bullet Journal ® módszer?

Kezdjük azzal, hogy mit is jelent ez a szókapcsolat? Mivel maga a módszer feladatok felsorolásán alapul, az angol Bullet Journal szóösszetételben a bullet a felsorolást jelző szimbólumok közös neve, a journal pedig naplót jelent. Én magam teendőnaplónak is szoktam emlegetni. A rendszerről röviden már írtam ebben a rövid bejegyzésben, ha van kedved, kattints át és olvasd el, majd folytasd itt az olvasást: Mire jó a ponthálós notesz?

Maga a módszer teljesen egyszerűen leírható, de pont ez teszi nagyszerűvé is. Azt ajánlja, hogy listákon sorold fel a napi teendőidet. Ha szükségét érzed, akkor rendezd őket esetleg heti, havi, éves bontásba is, hogy átfogóbb képet kapj. Vagy épp téma szerint gyűjtsd össze az egy-egy projekthez kapcsolódó teendőket (akár a nyaralás előtti feladatokat vagy a háztartásod takarítási listáját vagy munkahelyi projektek átfogó teendőlistáját).

A felsorolás összeállításánál alkalmazz különféle szimbólumokat a feladat jellegétől függően, majd pedig jelöld magadnak, hogy sikerült-e elvégezned, halasztod inkább vagy delegáltad más valaki számára, esetleg törölted. Ha mindehhez egy indexet (tárgymutatót) is létrehozol, nyomon tudod követni később is, hogy mit hová írtál.

Banálisnak tűnik? Lehet, de személyesen azt tapasztaltam, hogy miután rászoktattam magam a vezetésére, ugrásszerűen (nem túlzok!) megnőtt a napi feladatvégzésem hatékonysága. Már maga az, hogy leültem este (vagy kora reggel) és átgondoltam, felsoroltam, tehát megterveztem előre az aznapi feladatokat, már ez értékes időtöltésnek bizonyult.

Hiszen a tervezéssel a sikert tervezzük. A nemtervezéssel pedig a sikertelenséget... az ad-hoc jellegű, kapkodós, impulzusok által megszakítható feladatvégzést. Ha viszont van egy listád, akkor csak végig kell menni rajta és pipálni. A listára bármi kerülhet, ami a céljaid és a motivációd alapján elvégzendő lépésként felszínre kerül. Pont ez a módszer lényege, hogy a Bullet Journal egyben egy önismereti folyamat is. A notesz vezetése közben megtanulod, hogyan működsz! Mi kell ahhoz, hogy elérd lépésről-lépésre (pipálgatva) a rövid és hosszú távú céljaidat?

És egy kis plusz, ami nem is kicsi: az endorfinfelszabadulás pedig nemcsak egy pipálásnál, de a nap végén a pipák számának látványától is garantált.

Persze amikor az interneten található leírások, és főként a szerző könyvének elolvasása után részletesebben megismerkedtem a Bullet Journal vezetésének technikájával, jóval több vetületét fedeztem fel ennek a módszernek. Alább linkelem is néhány magyar blogger klassz bejegyését ebben a témában. Azokat is érdemes lesz elolvasnod, ha bele szeretnéd ásni magad a témába.

Mi az a Bullet Journal? Ismerkedj meg a világhírű teendőnapló rendszerrel közelebbről!

Ki találta ki és miért?

"Ryder Carroll éveken át kereste a számára megfelelő határidőnaplót, amiben rendszerezni szerette volna teendőit és céljait. Különféle online és offline naplók tucatjait próbálta ki, mire felismerte, valójában egyik sem illik ahhoz, ahogyan ő működik. A keresés során kifejlesztette saját rendszerező módszerét, melyet Bullet Journalnak nevezett el. Rövid időn belül azt tapasztalta, hogy kezében a megfelelő eszközzel, végre folyamatosan fókuszált és hatékony tud maradni. Új megközelítésű naplózási rendszere hamarosan elterjedt az egész világon, és mára már globális mozgalommá fejlődött.

Fejezetei:
- Kövesd a múltat! Hogyan tudsz egy átfogó és tiszta feljegyzést készíteni gondolataidról mindössze egy toll és egy papírlap segítségével?
- Rendezd a jelent! Hogyan lehetsz sokkal nyugodtabb azáltal, hogy módszeresebb és tudatosabb feladatlistákat készítesz?
- Tervezd a jövőt! Hogyan alakíthatod át elképzeléseidet jelentőségteljes célokká, valamint hogyan oszd fel a céljaidat kezelhetőbb, kisebb lépésekre, hogy eljuss a biztos végeredményig?

A Bullet Journal módszer sokkal több mint a teendők rendszerezése és jegyzetek készítése. Ahogy Ryder Carroll mondja, a technika a szándékkal átitatott tudatos tervezésről szól, amivel hatékonyan kigyomlálhatsz minden zavaró tényezőt, hogy aztán a valóban fontos dolgokra fordíthasd az időd és az energiád." - a Libri.hu honlapon olvasható könyajánló szövege. A könyv megvásárolható itt: Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Nem tudok rajzolni, nekem való ez?

A külföldi és magyar Facebook csoportokban ez az egyik leginkább előforduló, sarkallatos kérdés. Hogyan kezdjem el, hiszen nem is tudok rajzolni? Itt szeretnék eloszlatni azonnal egy tévhitet. A Bullet Journal módszer nem egyenlő egy kézzel előre egy érvre megrajzolt határidőnaplóval. Sőt, maga a módszer leírása arra sem tér ki, hogy díszítéseket alkalmazzunk. Érdemes megnézni a cikk elején linkelt blogbejegyzésemben található videót. Ahogy Ryder tiszta és egyszerű módon bemutatja. Semmi faxni.

Viszont, ezzel nem szeretném, ha valaki azt gondolná, támadok bárkit is, aki rajzol. Vagy esetleg most azt artikulálom hogy aki gyöngyörű szép rajzolatokkal, matricákkal díszíti az amúgy Bullet Journal rendszer szerint vezetett teendőnaplóját, az nem is BuJo-zik. Dehogynem! Hiszen, pont az a lényege ennek a rendszernek, hogy szabadságot ad! Alakítsd olyanná, amitől a füzeted a leghatékonyabban tud hozzájárulni a céljaid megvalósításához. Ha szükséged van arra, hogy dekorálj, alkalmazd! Ha minimális dekorációra van szükséged, alkalmazd! Ha szükséged van látványosan kinéző szokáskövetőkre (szakszó, bocsi), akkor rajzolj. De, ha nincs, hagyd el!

De nem a kézművesség és az alkotási folyamat a lényege. Kár a szép rajzokért, a gyönyörű küllemű füzetért, ha nem töltjük meg tartalommal és üresen maradnak a lapjai. Én magam pont azt szeretem benne, hogy van olyan nap, amikor csak 4-soros egy bejegyzés, de a következő hosszabb, mert aznap több teendőm volt. Így rugalmasan töltöm ki a lapokat, nem maradnak ki fél oldalak, mert aznap például egész nap strandon voltunk. Nem. Aznap nincs bejegyzésem és kész. :)

A lényeg, hogy legyen kedved kinyitni és vezetni! Egy csomó embernek, főként a nőknek szüksége van arra, hogy kellemes érzés párosuljon a kellemetlen feladatokhoz, hogy azokat könnyebb legyen elvégezni. Pontosan ezért választunk csinos füzeteket, dekoráljuk a csodaszép határidőnaplónkat is, készítünk egyedi elválasztólapokat, ragasztunk bele motiváló idézeteket is. 

A Bullet Journal díszítése akkor nyer értelmet, ha nem öncélú és nem sikkad el benne a lényeg: a teendők és célok átgondolása, felsorolása, elvégzése és az elvégzés lekövetése. A naplószerűsége segít abban, hogy visszamenőlegesen is áttekinthesd, hogy alakult az elmúlt időszakod. Ugyanakkor a szokáskövetők, az egyedi céljelölő diagramok pedig a jövő tervezésében és a célok megvalósításában segítenek.

Ha rajzos, játékos formára van ehhez szükséged, hát rajzolj! De nem ettől leszel hatékonyabb, hanem a módszer követésétől. Tehát, felejtsd el azt a tévhitet, hogy ha nem tudsz rajzolni, nem való neked a Bullet Journal. Igenis mindenkinek való a rendszer, nem kell rajzolni tudni hozzá. Ha pedig szeretnél idővel mégis díszíteni, akkor erre szuper oktatóanyagok vannak fent, szerte az interneten. Engedd el a rajzolást és kezdd el a BuJo-zást!

De, ne menjünk messzire: kreatív embernek mondom magam. Maximálisan kiélem a kreativitásom a scrapbookalbumok, mixed-media technikával készült alkotások elkészítésében. De épp emiatt a Bullet Journalom (és a határidőnaplóm is) inkább a minimál stílushoz közelít, némi "Gigis" blikkfanggal. De, csak annyit rajzolgatok, ami számomra ahhoz szükséges, hogy meglegyen az a pozitív érzés, amit fent is írtam. Azaz, hogy ha ránézek egy irdatlan (de mostanában már inkább rövidebb) teendőlistámra, legyen kedvem belefogni, végigmenni és utána széles szájjal vigyorogva kipipálni.

Tudj meg mindent a Bullet Journalról a népszerű feladattervező és - szervező rendszerről!

Kép forrása: Photo by Cathryn Lavery on Unsplash

Kinek van erre ideje?

Jó kis közhely, hogy arra van időd, amire teremtesz magadnak időt. Ez ebben az esetben is így van. Ahogy az előbbi pontban már körülírtam, ha rajzolsz, akkor nyilván több időd megy rá. Ha nem rajzolsz, hanem a módszerhez szigorúan ragaszkodva, szimplán felsorolásszerűen vezeted a teendőidet, követed az elvégzett feladatokat és tervezed a jövőt, az minimális időráfordítást igényel naponta. Hidd el, naponta 10-15 percet én sem töltök vele, de százszorosan megéri ez a tíz perc számomra.

Nézzük abból a szempontból, hogy itt van egy eszköz, amivel jobbá teheted az életed. Ha úgy kérdezem, hogy a saját életed mederbe terelésére, a céljaid kitűzésére és lépésről-lépésre történő megvalósítására van-e időd, akkor mit felelnél? Nincs? :) Dehogy is nincs. Csak eddig fejben csináltad, vagy cetliken vagy itt-ott. Most meg, itt van ez a módszer, ami egy füzetben foglalja össze mindezt. Ennyi.

Csak el kell kezdeni vezetni, kipróbálni, a hetek és hónapok során kitapasztalni, neked mi az, ami beválik belőle mi az, ami nem és alkalmazni azt, ami igen. Ennyi.

Végül is, mi a haszna ennek az egésznek?

Hadd idézzem ismét a könyv szerzőjének gondolatait, aminél velősebben én nem tudom megfogalmazni: A Bullet Journal módszer sokkal több mint a teendők rendszerezése és jegyzetek készítése. Ahogy Ryder Carroll mondja, a technika a szándékkal átitatott tudatos tervezésről szól, amivel hatékonyan kigyomlálhatsz minden zavaró tényezőt, hogy aztán a valóban fontos dolgokra fordíthasd az időd és az energiád.

Ez a lényeg.

Hogyan tovább?

Néhány nap múlva arról olvashatsz, képekkel illusztrált következő bejegyzésemben, hogy én magam hogyan alakítottam ki az elmúlt 3 év során a saját rendszeremet a Bullet Journal módszer megismerését követően.

Egy másik, következő blogbejegyzésben pedig megmutatom, hogy kínálatunkból mely típusú füzeteket, noteszeket és kiegészítőket ajánlom figyelmedbe. Remélem, hasznosnak fogod találni további írásaimat is.

ProTipp: 
Görgess itt és most a bejegyzés aljára, 
ha még több infót szeretnél olvasni erről a témáról. 
Belinkeltem néhány kapcsolódó blogbejegyzést, ami hasznos lehet számodra.

Addig is, böngészd az alábbi virtuális polcunkat, mert a termékleírásokban sok-sok infót olvashatsz ezekről a klassz cuccokról, amiket Bullet Journalhoz ajánlok: Scrapbook Webáruház Bullet Journal

Még több magyarul a Bullet Journal módszerről

Hadd ajánljak figyelmedbe néhány, nem az én tollamból származó hasznos olvasnivalót:

A legátfogóbb magyar nyelvű honlap Bullet Journal témában, amit teljes szívvel és bizalommal ajánlok:
https://www.zezil.hu/bullet-journal/

További klassz, magyar nyelvű cikkek ebben a témában, amiket örömmel ajánlok:
https://metaforaszennyezes.blogspot.com/2018/07/7-tevhit-bullet-journalrol.html

https://jegyzetlap.blog.hu/2018/11/06/az_oximoron_az_eloregyartott_bullet_journal

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

 (kezdd http:// -vel)