Hogyan vezetem a Bullet Journal noteszemet?

Közzétéve: 2019-07-11 10:52:00
Kategóriák: Kreatív kalendárium

Ebben a bejegyzésben fotókon illusztrálva bemutatom neked, hogyan vezetem a saját teendőnaplómat a Bullet Journal módszert követve. Ha még nem ismered ezt a rendszert, olvasd el egy korábbi blogjbejegyzésem, amiben áttekintést nyújtok erről a teendőnaplózási módszerről, illetve linkelek olyan magyar nyelvű blogokat is, amelyek segítenek még jobban a megismerésében. Utána ne felejts el visszatérni és itt folytatni az olvasást.

Hogyan kezdtem bele az első Bullet Journal vezetésébe?

A Bullet Journal rendszerbe 2015 év végén szerettem bele és a következő év januárjától vezettem az első ilyen rendszerű noteszemet. Kezdeti ismereteimet Boho Berry blogján szereztem. Totálisan megkedveltem általa ezt az egész módszert. Nyilván átkattintottam a Bullet Journal (röviden BuJo) rendszer megalkotójának, Ryder Carroll-nak a honlapjára is, így az ő videóit és blogposztjait olvasva már teljesen tisztult a kép. Ahogy minél jobban beleástam magam, rájöttem, ezt a módszert ki szeretném én is próbálni.

Mivel még nem voltam biztos abban, hogy hosszú távon beválik-e majd nekem, nem terveztem beruházni egy ponthálós noteszbe - hiszen akkortájt Magyarországon még elég ritkaságnak számított. Így a Filofax Notebook családjából az A5-ös méretűt választottam türkiz színben és elkezdtem az első BuJo noteszemet!

Mit vettem át azonnal és mit hagytam el a Bullet Journal módszerből?

Azt már először is tudtam, hogy a klasszikus BuJo elemei közül az Tárgymutatót (index) és a havi tervezőt (a függőleges felsorolást) (Monthly log) nem fogom használni. Kipróbáltam és számomra nem vált be. Nem vezettem ezeket, hiába rajzoltam meg, és csak foglalták a helyet. Az év eseményei tervezőt is kb. egyszer rajzoltam meg, többet nem is lapoztam vissza oda. Ezt fontosnak tartom már az elején megjegyezni, mert a jövőtervező (future log) részt eleve másképp integráltam a saját rendszerembe. De, erről majd később, hiszen nálam is később jött a felismerés, hogyan lenne célszerű megoldanom.

A BohoBerry blogon megismert szokáskövetőket/hangulatkövetőket is kb. három táblázat idejéig vezettem, három hónapig. Ezeket szintén valahogy nem sikerült szokásommá tenni, ... :) ... hogy rendszeresen vezessem őket. S utólag sem követtem vissza, hogy mi, hogy alakult.

Budaházi Brigitta Hogy vezetem a Bullet Journal noteszemet

Azt már az elején eldöntöttem, hogy nem fogom előre megrajzolni az oldalakat, sem éves sem pedig havi szinten. A rendszer rugalmassága tetszett meg elsőként és az, hogy így nem fognak üres féloldalak vagy harmadoldalak megmaradni, ha arra a napra történetesen nem írnék bejegyzést. Ugyanakkor ha sok-sok feladatot szeretnék felsorolni egy naphoz, amit el szeretnék végezni, lesz elég hely, ha nem egyharmad oldalakra determinálom a teendőlistáim hosszát. Ezért, a hat részre osztott heti tervező nézetet is elvetettem. Eldöntöttem, hogy csakis napi tervezőt használok.

Viszont, a témalisták teljesen bejöttek számomra. Vezetek célkitűző listákat, projektekhez tartozó listákat, konmari listát, stb. Ezeket a listákat ahogy jönnek a lapok, szépen sorban beszúrom a napi tervezők közét. Nem zavartatva magamat és nem hátralapozós témalistás részhez gyűjtve ezeket.

Hónapkezdő előlapom sincs. Ha jön egy új hónap, akkor úgyis tudom, hogy épp abban a hónapban vagyok, ami épp van. Nem szeretnék külön oldalakat kihagyni csak azért, hogy felírjam, új hónap jön. S, emiatt pedig az előző lap fele vagy háromnegyede üresen maradjon. Ha mégis egy új lapot kell kezdenem egy hosszabb napi teendőlista vagy egy új témalista megkezdése miatt, inkább rajzolok egy helykitöltő cetlit (alább látható), amire valamilyen motiváló idézetet vagy mondatot szoktam írni.

Idővel persze, előjöttek olyan helyzetek, amikor a heti feladataimat előre időben el kellett osztanom és ezt egyben kellett látnom. Emiatt olykor-olykor beszúrok egy különleges, függőleges beosztású heti tervezőt is.

Milyen dizájnt alakítottam ki az évek során a Bullet Journal noteszeimben?

Az alábbi képeken látható, hogy minimális díszítést alkalmazok. Eldöntöttem ugyanis már az elején, hogy nem fogok rajzolgatni és díszítgetni, csakis minimális szinten, épp annyira, hogy még kellemes benyomást nyújtson az összkép ahhoz, hogy legyen kedvem kézbevenni és a nap folyamán nyomonkövetni a teendőim - immáron - csini listáját. Nemcsak amiatt döntöttem így, mert a funkcionális dizájn híve vagyok úgy unblock minden téren, de azért is, mert alkotó emberként a scrapbookalbum készítésben és a mixed media alkotások során élem ki napi szinten minden kreativitásom. A munkavégzésem hatékonyságát pedig úgy érzem, nem befolyásolná az, ha a teendőlistáimat kicsinosított, részletesen megrajzolt, kidíszített környezetben látom. Számomra ez több időt jelentett volna a kelleténél, amire nem akartam külön időt elkülöníteni.

A legelső időktől kezdve egyfajta zászlócskát rajzolok az adott nap számának megjelenítésére (ld. fenti kép). Ezt a kis, egyszerű dizájnt Apsi-tól tanultam, akinek már évek óta követem az Instagram profilját. Az első években a napi időjárást is megjelenítettem egy kis ikonnal. A mosolygós napocskákat szintén Apsi-tól tanult technikával rajzoltam. Ekkor még washi-tape tapaszokkal is díszítettem az összképet.  Egyszer-egyszer pedig az üres helyekre még kisebb motiváló motívumokat is rajzoltam, mint például itt ez, szintén Apsi ötletét másolva (Grow jelentése: Növekedj!).

Budaházi Brigitta: Hogyan veztem a Bullet Jorunal noteszem?

Az elején még a klasszikus Bullet Journal rendszerben javasolt pontot használtam az egyes teendők jelölésére, de aztán gyorsan áttértem ezeknél is a zászlócskákra. Amit kipipáltam ÉS MÉG KI IS SZÍNEZTEM, egyfajta elismerésként magam felé, hogy lám-lám, elkészültem egy feladattal. Megfigyeltem magamon, hogy ez még több örömöt jelent a nap végén, hogy nemcsak pipák, hanem még színezések is jelzik az aznapi munkám eredményét. Az el nem végzett feladatokat nyilaztam vagy x-szel töröltem. Ezeket a nyilakat kezdetben üresen hagytam, idővel pedig más színnel színeztem.

Kezdetben még kék golyóstollal és színes ceruzákkal dolgoztam. Idővel a színes ceruzákat elhagytam és áttértem a golyóstoll + Stabilo filctollak és ICO ecsetfilcek használatára. Letisztultabb lett az összkép, amikor már csak a kék golyóstoll és a türkiz kombinációt alkalmaztam, aztán rájöttem, jobban tetszik, ha még egy kiegészítő színt is bevetek, ekkor a barackvirág színű ICO ecsetfilc mellett döntöttem.

Budaházi Brigitta: Hogyan veztem a Bullet Jorunal noteszem?Budaházi Brigitta: Hogyan veztem a Bullet Jorunal noteszem?

Az itt látható képeken nem örökítettem meg, de egy év után betelt a szép türkiz Notebook, ezért egy másik szépségesben folytattam. Ezúttal a választásom a Filofax Notebook Impression sorozatból az A5 méretű zöld-fehér dombornyomott noteszre esett. Imádtam bele írni. 

Hogy zajlik most a Bullet Journal vezetése az életemben?

Íme egy rövid háttérsztori. 2017 májusában elkísértem a kisfiamat egy számomra különös, de számára életreszóló élményeket nyújtó rendezvényre, a tavaszi PlayIt show-ra. Mint később kiderült nemcsak ő, én is maradandó élménnyel távoztam, ami ráadásul hatást gyakorolt a saját Bullet Journal arculatomra is. A hazai videoblogger-társadalommal való találkozás engem kevésbé villanyozott fel, de látva a gyermekem örömét, természetesen én is vele együtt élveztem a rendezvényt. A hangulatomon azonban drasztikus pozitív változást okozott, amikor felfedeztem az egyik óriási csarnok egy rejtett zugában az HBO hivatalos merchandising standját - ahol a mozicsatornán futó népszerű sorozatokhoz kapcsolódó ajándéktárgyakat lehetett vásárolni. Ott tettem szert nagy kedvencem, a Trónok Harca filmsorozat stílusában gyártott eredeti Targaryen noteszre. A szívem megdobbant, az idő megállt és olyan örömöt éreztem, hogy kész.... :) Mit nekem Notebook, bármilyen ponthálós notesz, mikor itt van EZ! Amire ha ránézek, öröm tölt el és megadja a plusz pozitív érzést számomra, ahhoz, hogy tulajdonképpen csak egy szimpla teendőlistát készülök napi szinten összeállítani és a nap végén pipálni vagy migrálni az el nem végzett feladatokat másnapra.

Az új füzet persze hozta magával az új belső arculatot is. Egy magam által kitalált, speciális, Trónok harcá-s stílusban akartam elkészíteni innentől a napi listáimat és a témalistákat egyaránt. Jöttek a zászlók, jött a szürke és a vérpiros Stabilo filc, megmaradt az ICO ecsetfilc, ezúttal már drapp színben. A napi listákat már körberajzoltam ecsetfilccel, mintha csak régi jegyzetlapok lennének, valamint a vízfogyasztásomat is (a filmbéli, jó Dorne-i borokat idézve) vörös színnel jelöltem. Nagyon beleszerettem ebbe az arculatba, és gyakorlatilag több, mint két éve már ezt használom. 

Az alábbiakban néhány képen látható, hogyan is néznek ki mostanában a Bullet Joural füzetem lapjai. Tömör jegyzetnek tűnik, de nagyon szeretem, hogy ugyanakkor rugalmasan tudom kitölteni a lapjait. Egyik napon kevés a teendő - rövid a jegyzetlap. A másik napon sok - ott hosszabb a jegyzetlap a napi teendőkkel. Ha marad üres hely, kitöltöm egy idézettel - szintén egy jegyzetlapra írva. Ha úgy hozza a helyzet, beszúrok egy heti tervezőt (a függőleges oszlopok a napokat jelölik és pipákkal jelzem, ha aznapra tervezem elvégezni az adott feladatot), aminek sorait persze az adott naphoz is be szoktam másolni. Ha pedig egy projekt vagy egy új téma jön, jöhet egy témalista. Erre is láthatsz példát.

Budaházi Brigitta: Hogyan veztem a Bullet Jorunal noteszem?Budaházi Brigitta: Hogyan veztem a Bullet Jorunal noteszem?

Budaházi Brigitta: Hogyan veztem a Bullet Jorunal noteszem?Budaházi Brigitta: Hogyan veztem a Bullet Jorunal noteszem?

Amiről még nem beszéltem, de utaltam rá, az a Future Log, azaz jövőtervező rész. Feltűnhet - ha gyakorlott már te is Bullet Journal-ozó vagy -, hogy sehol nem látsz jövőtervező részt, mindig csak az adott feladatokat látod felsorolva. Kis kivétel az eseti jelleggel vezetett heti tervező, ami már mondjuk hétfőn is tartalmaz pénteki feladatokat. 

Szokták még kérdezni, hogy mi az a százalékokat jelző kis zászló a napi listák jobb sarkában. Azzal nem magamat minősítem, hogy hány százalékos volt aznap a teljesítményem. Nem, bár valóban azt százalékolom ki, hogy a napi feladatokból hány lett elvégezve. A célom ezzel az volt, hogy arra tanítsam magam, hogy minél inkább CSAK ANNYIT tervezzek be egy napra, amennyit el is tudok végezni. Ugyanis, hajlamos voltam rá, hogy túltervezzek és akkor meg, frusztrált, hogy a csuda vigye el, mennyire nem dolgoztam "semmit". Pedig, dehogy nem. Most már ennek hatására megálljt tudok parancsolni magamban a listaírásban illetve el is tudom végezni az aznapi mennyiséget. És, ez örömmel tölt el.

Nos, be kell vallanom, nekem ez másképp nem megy, csak ha a Bullet Journal-lal párhuzamosan vezetem az amúgy másik szerelem Filofax/Saturnus rendszerű gyűrűs határidőnaplómat. Abba szoktam beleírni, ha hónapokkal vagy hetekkel előtte már tudomást szerzek valamilyen eseményről, feladatról. Egyszerűen azért, mert nincs türelmem megrajzolni egy éves vagy havi tervezőt, amikor kb. ~1.000 Ft/ év ráfordítással van egy kész heti beosztású, előre nyomtatott tervezőm évente. 

Így, amikor a napi feladataimat esténként vagy reggel összeállítom, csak felcsapom a határidőnaplómat és megnézem, nem írtam-e be aznapra valamit, amit figyelembe kell vennem a napi teendőim elvégzése során? Átvezetem ezt a napi listámra és már jól is vagyok. :)

Hosszú bejegyzésemet az évek során felhalmozott Bullet Jornal naplóim fotójával zárom (a még be nem fejezett Targaryen notesszel és a már betervezett Baglyos Bullet Colors notesszel kiegészülve). Bízom benne, hogy sikerült számodra néhány ötletet adnom vagy legalább is inspirálnom téged arra, hogy vezesd te is hasonló rendszerben a napi teendőidet. Meglátod, számodra is ugyanolyan pozitív változásokat fog hozni, mint amilyet már sok százezer ember életébe hozott ez nagyszerű módszer, a Bullet Journal.

Budaházi Brigitta: Hogyan veztem a Bullet Jorunal noteszem?Budaházi Brigitta: Hogyan veztem a Bullet Jorunal noteszem?

ProTipp: 
Görgess itt és most a bejegyzés aljára, 
ha még több infót szeretnél olvasni erről a témáról. 
Belinkeltem néhány kapcsolódó blogbejegyzést, ami hasznos lehet számodra.

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

 (kezdd http:// -vel)