Hogyan készült? Spirálos minialbum scrapbooktechnikával

Közzétéve: 2023-05-17 10:27:55
Kategóriák: Inspiráció , Scrapbook

Az alábbi videóval kiegészített blogposztból elsajátíthatod egy mutatós de egyszerűen összeállítható minialbum elkészítési lépéseit. Az album különlegessége, hogy papírkészlettől és témától függetlenül látványos album készíthető el a leírásunkban és videónkban megosztott tippek és trükkök segítségével.

Spirálos album készítése

Ha tetszenek a scrapbooktechnikával készített minialbumok, de eddig még túl nehéznek találtad az elkészítésüket, íme egy olyan albumváltozat, ami azzal együtt, hogy mutatós, könnyen elkészíthető, hiszen kész albumalappal kell dolgoznod és szinte minden második oldal ugyanolyan módon készül. Ettől persze, még nem lesz unalmas, hiszen a változatos színek és minták, díszítőelemek no és persze a főszereplők, a fényképek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy egy izgalmas és magával ragadó album születhessen a kezeid nyomán.

Kezdjünk is hozzá! Először készítsd elő a hozzávalókat.

Spirálos minialbum scrapbooktechnikával - Mire lesz szükséged?

Előkészítés

  • Válassz ki 3 db 30,5 centis kétoldalú scrapbookpapírt. Ehhez az albumhoz legjobb, ha olyanok, melyek egyik oldala homogén mintázatú a másik oldalán pedig valamilyen motívum vagy sarokdísz található.

  • Válassz egy kivágóívet a készlethez tartozó díszítőelemekkel és vágd ki a díszítőelemeket vagy szerezz be papírkivágatokat, hogy azzal tudd majd díszíteni az albumot.

  • Válassz egy olyan kivágóívet, ami blokkokat (pl. kártyákat is tartalmaz) és vágd ki a blokkokat vagy szerezz be kivágott kártyákat. Ezeket fogod tudni majd köztes oldalakként vagy felhajtható fülekként haszálni.

  • Ezenkívül válassz ki a papírokhoz passzoló 4 db alapkartont vagy egyszínű mintás papírt.

  • Ehhez az albumhoz a következő fényképméreteket javaslom:
    Fekvő formátumú fényképek: 8x12 cm, 5,3x8 cm; Álló formátumú fényképek: 8x5,3 cm; Négyzetalakú fényképek: 8x8 cm, 5,3x5,3 cm

Spirálos album készítéseSpirálos album készítése

A spirálos album elkészítésének lépései

  • 1. Vágj ki a 4 alapkartonból 6-6 db 9,8x13,3 centis téglalapot, 20 db-ra lesz szükséged.
  • 2. Vágj ki a kétoldalas scrapbookpapírokból 9,2x12,8 centis részeket. 12 db-ra lesz szükséged.
  • 3. Párosítsd össze a kivágott papírdarabokat az egyszínű kartonokkal és minden papír hátuljának mind a négy oldalára ragassz kétoldalú ragasztószalagot. Az egyszínű kartonok is és a mintás papírok hátuljára is, egyaránt.
  • 4. Tépj ki az albumból 15 db lapot és kezdd el megtervezni az albumot.
  • 5. Döntsd el, hogy az összepárosított kartonokat és papírok közül melyik oldalra melyik fog kerülni.
  • 6. Tervezd be a kis kártyákat is, mint kisméretű, köztes oldalakat.
  • 7. Döntsd el, hol lesznek majd felhajtható fülek.
    Tuti tipp: Játssz a papírokkal és a mintákkal, ne gondold túl az elrendezéseket vagy a díszítést. Hagyd, hogy a fotók érvényesülni tudjanak. Tervezz be szöveges blokkokat, címfeliratokat és dátumjelölőket.

Spirálos album készítésespirálos album készítése

  • 8. Kezdd el beragasztani a párosított papírokat az album lapjaira úgy, hogy körben fehér keret alakuljon ki a színes papírok körül.
  • 9. A köztes oldalakhoz rajzold körbe a kis kártyák jobb oldalát, majd a mérettől függően egy-egy vízszintes vonalat húzz két spirál közé, ami mentén vágd el végig a papírt majd tépd ki a leeső részeket. Ha nem akarod használni a papír másik mintás oldalát, erre ragaszd a kártyát. Ha igen, akkor a ragasztó mentén vágd el a papírt és erre ragaszd rá a kártyát. Ezzel máris befűzted a kártyát az albumba.

  • 10. A felhajtható részekhez szükséged lesz az alapkartonnal megegyező színű, 2x12 centis ragasztófülre, amit hosszában hajts félbe és ragassz rá kétoldalú ragasztót. Vágd le ferdén a sarkait és a kilógó ragasztót is, majd ragaszd fel a fül felső részére, ezt pedig az egyszínű kartonra majd a kartont bele az albumba.

  • 11. Töltsd meg az albumot fényképekkel. A kitépett albumlapokból vágj a fényképeknél fél-fél centiméterrel nagyobbra vágott képalátétet és ragaszd rájuk a fotókat.

  • 12. Ugyancsak a kitépett albumlapokból vágj ki alátétet a képaláírásokhoz és a dátumjelölőkhöz vagy készíts Sizzix-szel kivágott díszítőelemeket és használd fel azokat az albumban.

  • 13. Ragassz díszítőelemeket a képek köré.

  • 14. Vond be az album hátoldalát: egy maradék színes alapkartonra ragaszd rá az egyik scrapbookpapír darabot. Majd pedig ezt ragaszd rá az egyik kitépett lapra utána pedig az album hátoldalára, körben fél centis keretet hagyva az album borítóján.

  • 15. Vond be az album borítóját: a hátoldalhoz hasonló módon építsd fel, azzal a különbséggel, hogy minden rétegből vágd ki a borítón lévő ablakot.
    Tipp: Ha 2-2 mm-rel nagyobbra vágod a nyílást, elegáns keret fog kialakulni a rétegekből. Ehhez kövesd a videóban látottakat!

  • 16. A borítóra kerülő fotó felragasztásához az album belső, barna borítójára kívülről rajzold rá az ablak körvonalát és ragaszd be a fotót. Majd pedig, ezt az oldalt ragaszd hozzá a borítókarton belső oldalához.

  • 17. Díszítsd fel a borítót, írd meg a szöveges részeket, címfeliratokat és a dátumokat.

Gratulálok, elkészültél az albummal!

Bízom benne, hogy ez a leírás és a videó megadja majd számodra a kellő löketet ahhoz, hogy te is elkészíts egy ehhez hasonló minialbumot magadnak vagy családodnak a saját fényképeidből. Ugye, hogy nem is olyan nehéz? A befektetett munka pedig bőven megéri, mert egy ilyen albumot kincsként őriznek majd az elkövetkező generációk.

spirálos album készítésespirálos album készítése

Ne felejtsd el, hogy minden hozzávalót és eszközt, amit felsoroltunk megvásárolhatsz a Scrapbook Webáruházban.

Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál!

Örömteli alkotást kívánok legközelebb is!

Budaházi Brigitta

spirálos album készítésespirálos album készítése


Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

 (kezdd http:// -vel)