Hogyan készült: Orgonás Pop-Up képeslap scrapbooktechnikával

Közzétéve: 2023-03-31 22:17:34
Kategóriák: Inspiráció , Scrapbook

Ebben a kétrészes videóban egy látványos képeslap elkészítését sajátíthatod el. Meglephetsz vele valakit névnapon, születésnapon, évfordulón vagy akár anyák napján is. A képeslap érdekessége, hogy ha kinyitják, akkor a belsejében felugrik egy orgonacsokor. Sőt egy különleges eszközzel akár egy hozzáillő, szép borítékot is hajtogathatsz.

Orgonás popUp képeslap

Vitathatatlan tény, hogy egy kézzel készített képeslaphoz sokkal több érték párosul, mint egy boltban vásárolt kártyához. Hiszen értékét nemcsak varázslatos külseje, kézműves jellege adja, hanem az elkészítésére fordított idő is. Átadásakor melegség tölti el az ajándékozott szívét és csillogó szemmel, meghatottan tartja kezében az apró meglepetést, amit készítettél. 

Képzeld el, ha átadáskor ezt a jó érzést még megfejeled azzal, hogy kinyitva a kártyát nemcsak a szokványos üdvözlő sorok fogadják, hanem egy háromdimenziós orgonacsokor is! Na, az lesz az igazi hűha élmény! Ebben a bejegyzésünkben megismerkedhetsz a Pop-Up képeslapok elkészítésének egyik típusával és megtanulhatod, hogyan készíthetsz el te is egy hasonlót, hogy aztán átadásakor büszkén fogadhasd az elismerő szavakat!

Benne vagy? Vegyük hát sorra a képeslap elkészítésének lépéseit, először is lássuk a hozzávalókat!

Orgonás Pop-Up képeslap scrapbooktechnikával - Mire lesz szükséged?

A Pop-Up elem összeállítása

Rögtön a lényeggel kezdjük: elkészíted a képeslap belsejébe kerülő, háromdimenziós elemet. Hiszen a borítót célszerű csak azután a kártyára ragasztanod, miután elkészült a belseje. Nézd meg az alábbi videót, majd kövesd a videó alatti lépéseket.

  1. Az alapkartonból vágj ki egy 19x28 cm-es részt, az egyik műszaki rajzlapból vagy fehér alapkartonból pedig egy 18,5x27,5 cm-es részt és mindkettőt hajtsd félbe. 

  2. A leeső 2 cm széles papírcsíkokat hajtsd félbe a rövidebb oldalaik mentén és vágd le őket a hajtástól számítva 6 és 8 cm-nyire. Így egy 12 és egy 16 cm széles papírcsíkot kapsz.

  3. Hajtsd félbe a papírcsíkokat a hosszabbik és a rövidebb oldaluk mentén is és a rövidebb oldalánál a papírcsíkokat vágd le 45° fokban a hajtásvonalig, ferdén (lásd a videóban!).

  4. Vágd ki az orgonákat és a képeslap borítójához rakj félre egyet a teljes orgonavirágok közül.

  5. Ragaszd a papírvirágokat a félbehajtott kis papírcsíkokra (a felvágott felére kerüljön ragasztószalag, mert azzal fogod rögzíteni). Ami a felső csíkra kerül, az lesz hátul, ami az alsóra, az lesz elől. 

  6. Illeszd az egyik csík jobb oldalát a hajtásvonalhoz úgy, hogy a 45°-os bevágás pont a hajtásvonalhoz essen, és így, ferdén ragaszd a papírcsík jobb oldalát a fehér kartonra.

  7. Majd hajtsd félbe ezt az elemet,  húzd le a ragasztó hátulját és hajtsd rá a lap bal oldalát is.

  8. Ugyanezeket a lépéseket végezd el a másik papírcsíkkal is. De arra figyelj, hogy úgy csukd be a kártyát, hogy ez az alsó, baloldali elem a felső elem bal oldali eleme fölé kerüljön. 

  9. Díszítsd az orgonák környékét a további papírkivágásokkal, orgonákkal, levelekkel.

  10. Ragaszd be az elkészült belívet a színes alapkartonba.

  11. Végül a pöttyös papírból ragassz a kártya belső oldalának aljára egy félbehajtott 3x27,5 cm-es papírcsíkot kétoldalú ragasztóval. 

Orgonás PopUp képeslap

Elkészült a képeslap meglepetése, a hűha! elem. Díszítsd fel most a kártya borítóját. Az alábbi videóban ellesheted az összeállítás lépéseit, a végén pedig, megismerkedhetsz egy különleges eszközzel, a borítékkészítővel is, amivel akár egy, a képeslaphoz illő, elegáns borítékot is hajtogathatsz.

Most a ScrapUp Susogja a szellő 3-as és 7-es papírjára, fehér famentes rajzlapra, és a kivágott orgonavirágra lesz szükség. A címfeliratot ezúttal Sizzix vágógéppel vágtam (Szeretettel vágósablont használva), de ennek hiányában fehér kartonra bélyegzéssel vagy kézírással, betűmatricákkal is elkészítheted.

  1. Vágj ki a pöttyös papírból egy 13,5x18,5 cm-es darabot, a műszaki rajzlapból pedig egy 10,5x12 cm-es részt. 

  2. Vágd a barna mintás papírt 11,5x13 cm méretűre.

  3. Készítsd el a címfeliratot. Tipp: ha három rétegből vágod ki a Sizzix feliratot és összeragasztod folyékony ragasztóval. Sokkal jobban fog mutatni.

  4. Ragaszd egymásra a borító elemeit: a pöttyös papírt a lila kartonra, majd  a műszaki rajzlapot a barna mintás papírra, utóbbit emeld ki a síkból 3D ragasztópárnákkal.

  5. Vágj ki a lila kartonból egy 1x11,5 centis részt és ragaszd egyelő távolságra az előbbi blokk és a kártya aljától, erre ragaszd fel a feliratot.

  6. Az orgonát 3D ragasztópárnákkal rögzítsd a baloldali függőleges harmadolóvonal mentén a fehér papírra. Tipp: az alsó leveleket folyékony ragasztóval rögzítsd a fenti blokk bal sarkának aljára úgy, hogy lelógjanak. 

  7. Végül, díszítsd pár öntapadós félgyönggyel a kártyát.

El is készültél, ez nagyszerű, gratulálok!

Orgonás PopUP képeslapOrgonás PopUp képeslap

Bónuszként a videóból elsajátíthatod, hogyan állíthatsz össze a Borítékkészítő eszköz segítségével egy, a képeslapodhoz tökéletesen illő borítékot. Ehhez a Susogja a szellő 11 sz. papírjából kivágott 26,7x26,7 cm méretű darabra és a szokásos alapeszközökre lesz csak szükség.

Kövesd a videóban látható lépéseket! Az orgonás képeslap így egy méretben és mintájában hozzáillő borítékkal együtt tökéletes ajándék lesz bárki számára.

Ne felejtsd el, hogy minden hozzávalót és eszközt, amit felsoroltunk megvásárolhatsz a Scrapbook Webáruházban.

Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál. 

Örömteli alkotást kívánok legközelebb is!

Budaházi Brigitta

Orgonás PopUp képeslap

Orgonás PopUp képeslap

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

 (kezdd http:// -vel)