Mire jó az ecsetfilc?

Közzétéve: 2018-02-20 16:57:17
Kategóriák: Mixed-media

Mire jó az ecsetfilc | Scrapbook Webáruház

Ecsetfilc | Scrapbook WebáruházAz ecsetfilceket számos kreatív technikához lehet használni. Olvasd el bejegyzésünket, amiben adunk neked ehhez néhány klassz tippet!

Mi az az ecsetfilc?

Ecset jellegű, hajlékony írócsúccsal ellátott filctoll, rostirón, rajzolásra, nagyobb felületek színezésére. A festés érzetét nyújtó ecsetfilcekkel színezni olyan, mintha valóban festenél egy olyan ecsettel, ami állandóan nedves és nem kell belemártani a festékbe!

Milyen előnyei vannak az ecsetfilceknek?

  • A csúcsban végződő, hegyes, de mégis puha filctoll-végekkel precízen lehet színezni kis felületeket.
  • Ha az ecsetfilc puha hegyét rányomod a papírra megvastagszik a rajzolt vonal, ezért akár kalligráfiához is tökéletes.
  • Nagy felületek színezésére is alkalmas.
  • Felnőtt színezőkhöz kiválóan használható. Tapasztalatom szerint nem áztatja át a papírt, így a színező mindkét oldala kiszínezhető.
  • Bélyegzett, nyomdázott, pecsételt lenyomatokat is színezhetünk ecsetfilccel. Képeslapkészítőknek kifejezetten ajánlom.
  • A filctollal kiszínezett felületekre rászínezve ugyanazzal a színnel (tkp. önmagával) egészen finoman tudod árnyalni és egybemosni a kiszínezett felületeket.

Lássunk néhány példát az ecsetfilc használatára!

Budaházi Brigitta: Felnőttes színezés ecsetfilcekkel | Ünnepeld az élted Felnőttes színezés ecsetfilcekkel

Az ecsetfilcek, ecsetironok legkézenfekvőbb felhasználási módja a színezés. Most nagy divatját éljük a felnőtt színezőknek, ifjú s idősebb is szívesen ragad ceruzát, filctollat, s varázsolja a szivárvány minden színét ezekre a klasszul megrajzolt lapokra.

Ezen a képen látható, hogy én is hasonlóképpen cselekedtem. Johanna Basford: Titkos Kert c. színezőkönyvének egyik lapját színeztem ki az ICO ecsetfilceivel. Nagyon szerettem velük dolgozni, megkönnyítették a dolgomat.

A színezés folyamatáról, a filcekkel kapcsolatos benyomásaimról bővebben olvashatsz az alábbi blogbejegyzésemben is, amely sok-sok képet is tartalmaz:


Budaházi Brigitta: Felnőttes színezés ecsetfilcekkel
Ünnepeld az életed

.

Budaházi Brigitta: Köszönőkártya ecsetfilcekkel | Ünnepeld az élted Bélyegzett motívum színezése ecsetfilcekkel

Ecsetfilcekkel bélyegzett motívumokat is színezhetünk. Arra kell figyelni mindössze, hogy ne vízbázisú tintát használjunk a bélyegzéshez, mert az ecsetfilcek nedvességtartalma miatt (hiszen abban vízbázisú tinta található), könnyen elmaszatolódhatna a bélyegzett motívumunk.

Ezen a képen is látható, hogy milyen klasszul lehet árnyalni az ecsetfilcekkel a színezést. Nemcsak a különféle árnyalatok teszik ezt lehetővé, hanem az is, hogy egy egy rétegre újra felvíve ugyanazt a színt, sötétebb foltot kaphatunk.

A színezés folyamatáról, a képeslap elkészítésének lépéseiről bővebben olvashatsz az alábbi blogbejegyzésemben is, amely sok-sok képet is tartalmaz:

Budaházi Brigitta: Köszönőkártya Sizzix és ICO termékekkel
Ünnepeld az életed

.

Feliratok készítése scrapbokoldalra

Az ecsetfilcek, ecsetironok harmadik kézenfekvő felhasználási módja az írás. Kalligráfiához, feliratok készítéséhez tökéletesen alkalmas.

A puha írócsúccsal lendületes írásképet tudunk elérni, a hegy nyomásával változtatni tudjuk az írt ill. a kvázi rajzolt betűk vonalvastagságát. Ezután a feliratokat körbevágva kézzel készült, csodálatos elemként felhasználhatjuk scrapbookoldalhoz is, mint címfeliratot.

.

Ecsetfilc díszítés határidőnaplóban Feliratok készítése határidőnaplóba, teendőnaplóba

Az előző felhasználási módhoz hasonlóan, látványos és kalligrafikus feliratokat akár a határidőnapló , gyűrűs kalendárium , teendőnapló , Bullet Journal lapjaira is készíthetünk. A baloldali példán a "Save the Date" azaz, Jegyezd az időpontot! felirat is hasonló technikával készült.

Jómagam a Bullet Journal rendszer szerint vezetett teendőnaplómat szoktam csinosítani olykor-olykor hasonló stílusú címfeliratokkal, de leginkább a napokat elválasztó kis blokkokat szeretem velük kihúzni, látványossá tenni. Az alábbi két kis képen erre hozok két példát (a képek kattintásra megnyílnak nagyban).
.

Ecsetfilc és Bullet Journal | Scrapbook Webáruház Ecsetfilc és Bullet Journal | Scrapbook Webáruház

Egy kis érdekesség....

Egy játék keretében kiderült, hogy ki mire használná legszívesebben az ecsetfilceket és most te is megtekintheted az eredményét. A válaszolók legnagyobb százaléka színezésre, kalligráfiához és rajzoláshoz használná legszívesebben ezeket a klassz eszközöket. Ezen belül magasan vezet a színezőkhöz való használat. A kalligráfiát leginkább a határidőnaplók és teendőnaplók (Bullet Journal) díszítéséhez használnák legtöbben, és kiderült, hogy rajzoláshoz is nagyon sokan választanák az ecsetfilceket (a grafikon kattintásra megnyílik nagyban).

Grafikon: Te mire használnád legszívesebben az ecsetfilcet?

Ecsetirón ecsetfilc kategória | Scrapbook WebáruházHol kereshetem az ecsetfilceket?

Az ecsetfilceket a Scrapbook Webáruházban a Mixed-media részlegen, a Festés, színezés, írás, rajzolás virtuális polcon, az Ecsetirón, ecsetfilc kategóriában találod. Kétféle méretben kínálunk ICO ecsetfilceket, a normál (0,5-2 mm) vastagságú és az XXL (0,5-6 mm) vastagságú vonalak rajzolására alkalmas változatokban. Mindkét típust megvásárolhatod készletben vagy színenként is. Válassz kedvedre közülük!

Kattints ide: Ecsetirón, ecsetfilc

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

 (kezdd http:// -vel)