Mire jó a művészkés vagy hobbi szike ?

Közzétéve: 2018-06-08 13:56:16
Kategóriák: Scrapbook

MIre jó a művészkés vagy hobbi szike? | Scrapbook Webáruház

Mire használható a művészkés a scrapbooktechnikában?

Ezt és az ehhez hasonló precíziós vágókéseket fénykép, scrapbookpapír, karton, textília, műanyag fólia, dekorgumi, vékony parafa precíz darabolásához használhatod.

Kiválóan vághatsz vele egyenesen (így helyettesítve a vágógépet), illetve görbe vonalak mentén is, de nagyszerűen használható motívumok kivágásához, betűk belső felének (pl. O, A, B) kivágásához is, feliratok készítésekor.

Hogyan használható a művészkés?

A művészkés egy cserélhető pengével rendelkező eszköz. Mivel balesetveszélyes hobbi szerszámról beszélünk, csak felnőtteknek ajánljuk.

  • Egyenes vágásokra: A művészkést fémvonalzó (vagy fémbetétes vonalzó) mellett húzva, gyors egymásutánban végezhetünk egyenes vágásokat. A termék használatához mindenképpen önforradó vágóalátét használatát javaslom. Ezzel egyrészt a munkafelület sérüléseit, továbbá a penge idő előtti kopását kerülhetjük el.
  • Görbe vágásokhoz ill. lyukak kivágásához: A művészkést kvázi mint egy ceruzát fogva, rajzold át a kivágandó alakzatot, enyhe nyomást kifejtve a papírra. Kis gyakorlással csodálatos mintázatokat hozhatsz létre. A művészkés egyenletesebb vágási szélt eredményez az ollóval vágott alakzatokhoz képest, illetve nagyobb szabadságot ad az ollónál. Hiszen olyan csücskökbe, kanyarokba is kényelmesen vághatunk, ami ollóval nehezen hozzáférhető.
  • Precíz vágásokhoz: A művészkéssel akár 1 mm vagy annál keskenyebb csíkokat is vághatunk a papírból. Így sokkal nagyobb szabadságot ad, mint az olló vagy bármelyik vágógép. Tapasztalatom szerint, kilógó papírszéleknél, pontos méretezéshez és hibátlan eredmény elérésekor szükség lehet erre a tulajdonságra is.

Milyen hobbi szike , művészkés típusok léteznek?

Fix pengéjű művészkés

Fix pengéjű művészkések | Scrapbook Webáruház

Jómagam, fix pengéjű művészkést használok már legalább 10 éve. Lényege, hogy az acél vagy gumival bevont "tollszár" egy fix, tehát nem mozgó pengében végződik. A Fiskars művészkés a Fiskars által kifejlesztett Softgrip® bevonatú nyéllel rendelkezik, mely elősegíti a kényelmes használatot.

Ezt a típust bármilyen vágásra használhatod. Legkényelmesebb az egyenes vágásokra, de nagyszerűen ki lehet vágni a segítségével görbe vonalú vagy szabálytalan alakzatokat is. Amikor díszítőelemeket szeretnénk adott scrapbookpapír mintájából varázsolni, ez az eszköz kiváló segítőtársunk lesz ebben!

Fix pengéjű művészkésből létezik tollszáras és ujjra húzható változat is.

Forgófejes művészkés

Forgófejes művészkés

A forgófejes művészkés típusból tollszáras és ujjra húzható változat is létezik. A lényege az, hogy a hegye forog, a nyomás hatására, a legkisebb mozdulatra is reagál és így könnyebb vele dolgozni. Az alábbi rövid videóban ezt azt láthatod, hogyan vág ki az alkotó egy kört különösebb erőfeszítés nélkül egy öntapadós fóliarétegből.

A forgófejes művészkés a legideálisabb körök, görbe vonalak és motívumok vágásához. Kicsivel több gyakorlatot igényel a használata a nem forgófejes művészkésekhez képest.

Ujjra húzható művészkés

Ujjra húzható művészkés | Scrapbook Webáruház

Az ujjra húzható művészkés a Fiskars által kifejlesztett, speciális, ujjra húzható eszköz, mely elősegíti a kényelmes használatot. Nézd meg az alábbi videót, amely bemutatja a használatát!

Ennek a művészkésnek a használata egy picivel több gyakorlatot igényel, hiszen nem hasonlítható a fogása semmi más, esetleg megszokott eszközéhez. A tollszáras művészkéseket leginkább a ceruzához tudom hasonlítani, de ennek, ujjra húzható eszköznek teljesen egyedi a fogása.

Hogyan cserélhető a művészkés pengéje?

Ha elkopott a penge éle és már nem szép a vágási szél, szükséges a penge cseréje. Ezt nagyon könnyen megteheted, mindössze négy lépésre lesz szükség.

1. Tekeréssel lazítsd meg a penge feje alatti érdes (vagy gumis) részt!
2. Húzd ki a pengét a nyélből.
3. Helyezd be ütközésig az új pengét. Vigyázz! A penge nagyon éles. Kerüld el a balesetet!
4. Tekerő mozdulattal szorítsd rá a penge feje alatti érdes (vagy gumis) részt, ami így rögzíti az új pengét.

Művészkés pengéjének cseréje

A művészkés pengéjének cseréjét videón is megnézheted, az ujjra húzható változat használatát bemutató fenti videóban, a cikk előző részében.

Tipp: A Scrapbook Webáruházban minden típushoz kínálunk pótpengét is. Minden késhez a hozzá tartozó pótpengét megtalálod a művészkések termékoldalán az Ehhez ajánlom fülre kattintva.

Hogyan őrizheted meg a művészkés élettartamát?

Amikor 10-12 évvel ezelőtt elkezdtem használni ezt az eszközt, kezdő lévén még nem sok fogalmam volt a különleges eszközökről. Ezért lelkesedésemben mindenfélét kipróbáltam, mire rájöttem, a legjobb, ha a gyakorlottabbakra hallgatok és beszerzek egy olyan eszközt, amivel meghosszabbíthatom a művészkés élettartamát.

Hiszen, amikor vágunk vele, fontos, hogy ne tegyük tönkre sem a munkafelületünket, sem pedig a pengénk élét. Ezért (hozzám hasonló módon) semmiképp sem javaslom, hogy vastag szürkelemez kartonon vagy más vastag papíron vágj! Ugyancsak kerüld a fa vágódeszka használatát, ami talán kézenfekvő lenne.

Ezek a felületek ugyanis, azon túl, hogy a fa például roncsolja és erőteljesen koptatja a penge precízen éles felszínét, nem rugalmasak. Azaz, ha vágsz rajtuk, vájatok jönnek létre, amikbe későbbi vágások alkalmával (még vonalzó mellett is!) könnyen beleszalad a penge és így ferde vagy fals vágás keletkezik.

Vágóalátét | Scrapbook Webáruház

A megoldás az, ha önforradó vágóalátéten dolgozol. Ha nincs ilyened otthon, javaslom, hogy szerezz be egyet, ha művészkés használatán gondolkodsz. Ezek a tömör gumilapok ugyanis rugalmas felülettel rendelkeznek, s hihetetlen, de így van, a vágás során nem keletkeznek vájatok. A tömör gumi "önforradó" és így sima marad a felülete sorozatos vágások ellenére is.

Példa művészkés használatára

Az alábbi scrapbookoldalon a kis fényképeket illetve címfeliratot művészkéssel vágtam ki. A módszer egyszerű volt: a színes alapkarton hátoldalára Word program segítségével tükrözve nyomtattam ki a feliratot, majd körbevágtam művészkéssel. Bár, a körbevágást ollóval is elvégezhettem volna, ez a módszer sokkal egyenletesebb papírszéleket eredményezett, és a betűk közepét is sokkal precízebben tudtam így kivágni.

A kis fényképeket fémvonalzó mellett egyet-egyet "suhintva" a művészkéssel, nagyon könnyű volt kivágni. Így nem lett szabálytalan a szélük, olyanok lettek, mintha vágógéppel vágtam volna ki őket.

A következő scrapbookoldalon egy szabálytalan alakzatot, a címfelirat fölött és alatt látható kacskaringót vágtam ki, díszítőelemként scrapbookpapírból.

Végül pedig, az alábbi kis minialbum minden díszítőelemét scrapbookpapírból vágtam ki, és abból alakítottam ki díszítőelem-csokrokat.

.

A művészkéseket a Scrapbook Webáruházban az Alapeszközök kategóriában találod. Ugyanitt megtalálhatod pótpengéket, a vágáshoz elengedhetetlenül szükséges, önforradó vágóalátéteket és hasznos segítőtársként a fémvonalzókat is.

Tipp: Ha hasznosnak találtad az itt olvasottakat, kérlek, oszd meg vagy lájkold a Facebookon ezt a bejegyzést, hogy más is tudomást szerezhessen róla! Köszönöm szépen!

A cikkben az alábbi termékekről volt szó (görgess lejjebb, a képek egyben linkek a termékekhez) :

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

 (kezdd http:// -vel)