Hogyan válassz lyukasztót gyűrűs határidőnaplóhoz?

Közzétéve: 2017-09-13 13:20:42
Kategóriák: Kreatív kalendárium

Amikor böngészed a webáruházunkat és a Lyukasztók gyűrűs határidőnaplókoz c. kategóriához érkezel, a cikk írása idején 13-féle terméket találsz, ami mind valamilyen gyűrűs határidőnaplóhoz vagy jegyzethez használható. Első látásra talán elbizonytalanít a kínálat, hogy mégis hogyan és milyen szempontok alapján válassz közülük? Ebben segít neked ez a cikk, olvasd végig, remélem hasznosnak fogod találni!

A cikk alapvetően három fő részből áll, ezeket vesszük részletesen végig, hogy segítségedre legyek a választásban.

 1. Milyen lyukasztókról való gyűrűs határidőnaplóhoz?
 2. Honnan tudod, hogy melyik a megfelelő méretű lyukasztó?
 3. Mire és milyen gyakran fogod használni a lyukasztódat?

Szaladj végig ezen a három lépésen, és máris tudni fogod, hogy melyik lyukasztó a legmegfelelőbb számodra. Derítsük is ki akkor most, együtt!

Hogyan válassz lyukasztót a gyűrűs határidőnaplóhoz?

1. Milyen lyukasztó való gyűrűs határidőnaplóhoz?

A kategória leírása szerint a következőt olvashatod, ami mind igaz: "Nem probléma most már, hogyan fűzz le bármit a kalendáriumodba! Egyszerre lyukaszd ki mint a hat lyukat, egy szempillantás alatt! Gyűrűs határidőnaplókhoz és Filofax Notebookhoz használható, hatlyukú fém lyukasztók minden mérethez. Állítható és fix lyukaszási lehetőségek."

Tehát, magyarán, képzelj el egy olyan felturbózott irodai lyukasztót, ami nem csak kettő, hanem legalább 3-6 lyukat tud lyukasztani egyszerre*, méghozzá olyan távolságban, hogy a lyukak pontosan ott helyezkedjenek el, ahogy a nemzetközi sztenderdhez igazodó rendszerű** gyűrűs határidőnaplókban a gyűrűk vannak. Csillagot tettem néhány szó után, rögtön kifejtem, hogy miért.

*Legalább 3-6 lyukat tud lyukasztani egyszerre? Remek, de miért is kellene neked több lyuk? Azért mert ebbe a kategóriába soroltam egy különleges lyukasztót is, a Filofax Notebook lyukasztót. Ez a Filofax Notebook elnevezésű jegyzetfüzet (sőt, mivel most már naptárbetétet is tudsz hozzá választani, így akár nem csak jegyzetfüzetként, hanem határidőnaplóként is használhatod) ugyanis nem 6 gyűrűs, hanem spirálos. Előnye, hogy áthelyezhetőek a lapjai, ezért speciális lyukasztást, azaz egy speciális lyukasztót igényel. Egyszóval, ha Filofax Notebookhoz keresel lyukasztót, ezt válaszd: Filofax Notebook lyukasztó E kis kitérő után folytassuk is a 6 lyukú lyukasztókkal.

**A nemzetközi sztenderdhez igazodó rendszerű? Mi az? Honnan ismered fel? A nemzetközi sztenderd egyrészről a Filofax cég által 1921-ben kitalált és azóta világszerte elterjedt 6-gyűrűs határidőnaplókat jelenti. Minden olyan cég, amely átvette ezt a szabványt, ehhez a rendszerhez illeszkedő termékeket gyárt. Ez azt jelenti, hogy a más gyártású betétlapok is áthelyezhetők a Filofax gyártmányú tokokba és fordítva: egy ilyen rendszerű tokba, függetlenül a gyártójától, belepakolhatunk minden Filofax betétlapot és kiegészítőt, ami tetszik, mert ugyanott vannak a lyukak, ahol a másik tokban a gyűrűk.

A Scrapbook Webáruház kínálatában a Filofax® és a Saturnus® termékeket árusítjuk, amelyek teljesen kompatibilisek, tehát használhatók egymáshoz. A méretekről írtam egy átfogó bejegyzést, amit itt olvashatsz: Filofax méretek - gyűrűs határidőnaplók összehasonlítása

Ezen túlmenően, léteznek más szabványok is. Más gyűrűs mappák is elterjedtek, de ezekben a gyűrűk helye kis mértékben eltér a Filofax-nál megszokottaktól. Ezért a lyukasztáskor ügyelni kell a papír illesztésére, hogy biztosan oda kerüljenek a lyukak, ahol a gyűrűk vannak. De, mivel világszerte kaphatók, szabványosnak tekintjük őket. Ezek például a Planner, az Agenda, a Timer 14, a Timer 17 és a Timer 21. Ha ilyen rendszerű gyűrűs mappához keresel lyukasztót, jó hírem van. A Scrapbook Webáruházban találsz erre is megoldást!

Tehát az első kérdésre válaszolva, olyan lyukasztó teszi legkényelmesebbé számodra a lyukasztást, ha gyűrűs határidőnaplódhoz szeretnéd használni, ami egyszerre legalább 3-6 lyukat lyukaszt ki egymástól megfelelő távolságban. Méghozzá pont ott, hogy a lyukak illeszkedjenek a gyűrűkhöz, amire ráfűzöd. Ezekről a lyukasztókról szól a cikk további része.

2. Honnan tudod, melyik a megfelelő méretű lyukasztó?

Ehhez először is, tisztában kell lenned azzal, hogy milyen méretű a gyűrűs határidőnaplód. Ehhez segítséget találsz a már előbb említett Filofax méretek - gyűrűs határidőnaplók összehasonlítása c. blogbejegyzésben is, de íme egy kis összefoglaló, méret szerint csökkenő sorrendben.

Nézd meg az alábbi mérettáblázatot, mely a magyarországi Filofax honlapjáról származik! Láthatod a pótlapok méreteit, a gyűrűk számát, a gyűrűk távolságát, valamint a gyűrűk átmérőjét is. A fejlécben zárójelbe tettem a Saturnus márka méreteinek elnevezését.

MéretMini (S)Pocket (S)Slimline (M)Compact (M)Personal (M)A5 (L)A4
Méret HU* S, 3 M, 2 M, 2 M, 2 L, 1
Pótlap (mm) 67x105 81x120 95x171 95x171 95x171 148x210 210x297
Gyűrűk (db) 5 6 6 6 6 6 4
Gyűrűtávolság (mm) 19-19-19-19 19-19-19-19-19 19-19-51-19-19 19-19-51-19-19 19-19-51-19-19 19-19-70-19-19 81-81-81
Gyűrűátmérő (mm) 11 15, 19 11 15 23 25, 30 25

* Az eredeti Filofax termékek kompatibilisek a Magyarországon forgalmazott márkákkal.

Ha nem Filofax vagy Saturnus márkájú gyűrűs kalendáriumot használsz, az alábbi táblázat segítségedre lesz abban, hogy a lapok mérete alapján kiválaszd, melyik méretbe tartozik a tiéd. FONTOS TUDNOD: A gyűrűk nem feltétlenül ugyanott vannak egy méreten belül, ezért a lyukasztásnál néhol trükköket kell alkalmazni.

Gyűrűs határidőnapló márka S A6 M L A4

Filofax: Pocket, Mini | Saturnus: S | Reálszisztéma: S
Kikki K: Small | Timer 14

X

Agenda
A6

X

Filofax: Personal, Compact, Slimline | Saturnus: M | Reálszisztéma: M
Webster’s Pages Color Crush: Personal
Simple Stories Carpe Diem: Personal
Kikki K: Medium | Franklin Covey: Compact | Timer 17

X

Filofax: A5 | Saturnus: L | Reálszisztéma: L
Webster’s Pages Color Crush: A5 | Simple Stories Carpe Diem: A5
Kikki K: large, A5 | Franklin Covey: classic
X

Filofax: A4
Franklin Covey: Monarch

X

A fentiek alapján, a kérdésre válaszolva, nézd meg, hogy milyen méretű naptárt használsz, és azonosítsd be a fenti két táblázat alapján, hogy melyik oszlopban található a te határidőnaplód! Most már tudod, hogy milyen méretű lyukasztóra lesz szükséged!

Még egy szempontot azonban tanácsolok, hogy vegyél figyelembe, mielőtt lyukasztót választasz.

3. Mire és milyen gyakran fogod használni a 6-lyukú lyukasztót?

Mielőtt döntesz, gondold végig az alábbiakat:

 • Napközben fontos, hogy kéznél legyen a lyukasztó vagy elég, ha otthon vagy a munkahelyi íróasztalodon tartod?
 • Egyszerre maximum egy-két lapot kell kilyukasztani vagy sokat?
 • Vékony lapokat (jegyzetek, számlák, cetlik) vagy vastag kartonokat is ki szeretnél lyukasztani?
 • Készítesz egyedi elválasztólapokat, ahol több réteg papírt ragasztasz egymásra?

A fenti kérdéseket azért fontos eldöntened a lyukasztóvásárlás előtt, mert a Scrapbook Webáruházban alapvetően kétféle lyukasztótípust árusítunk: hordozható és asztali lyukasztókat. Olvass tovább!

Ezek után, már ki tudod választani a megfelelő lyukasztót!

a. Hordozható lyukasztók

Az egyik típus a hordozható lyukasztók családja. Ezt a lyukasztót lefűzheted a gyűrűs kalendáriumodba (amennyiben a gyűrűk távolsága megegyezik a Filofax szabvánnyal) és veled lesz napközben, bárhová is viszed a határidőnaplódat.

Viszont, fontos tudnod róla, hogy csak akkor leszel elégedett vele, ha arra használod, amire kitalálták. Azaz:

 • ha gyorsan le kell fűznöd egy-két vékony lapot: jegyzetet, számlát, cetlit. Főként a naptárbetét lapjainak vastagságával, tehát max. 80 g/m2 súlyú papírok lyukasztására alkalmas.

Ez a műanyag lyukasztó tulajdonképpen ugyanolyan alakú tüskékkel rendelkezik, mint fém társai, de az ereje korántsem olyan nagy. Egy-két réteg vékony papírt tökéletesen átlyukaszt, de kartont és több réteg papírt, több réteg naptárlapot már nem. Ezért nem tanácsos ezzel a típusú lyukasztóval nekikezdeni egy házilag nyomtatott, egész éves naptárbetét vagy bullet journal betétlapcsomag kilyukasztásához sem.

Az ára, fém társaihoz képest a fentiek miatt, nyilván kedvezőbb.

Hordozható Filofax lyukasztó

Ha ilyen típusú lyukasztóra van szükséged, az alábbi hordozható lyukasztókat ajánlom neked:

b. Asztali lyukasztók

A másik típus az asztali lyukasztók családja. Ezt a lyukasztót a munkaasztalodon vagy a fiókban tárolhatod. Súlyánál és méreténél fogva nem biztos, hogy magaddal szeretnéd vinni...

A masszív, fémből készült lyukasztók alkalmasak arra, hogy akár maximum 2 réteg 220g-os papírt is átlyukasszanak, illetve 8-10 réteg vékony naptárbetét-lapot is.

A fenti kérdéseket átgondolva tehát, amennyiben

 • Egyszerre több lapot szeretnél rendszeresen kilyukasztani (vagy évente egyszer, sokat).
 • Vastag kartonokat is le szeretnél fűzni.
 • Készítesz egyedi elválasztólapokat, ahol több réteg papírt ragasztasz egymásra

Hatlyukú asztali lyukasztó Filofax gyűrűs határidőnaplóhoz

Ha ilyen helyzetekre keresel megoldást, akkor az alábbi asztali lyukasztókat ajánlom figyelmedbe a Scrapbook Webáruház kínálatából:

 • Nem állítható, L (A5) méretű gyűrűs határidőnaplóhoz használható asztali lyukasztók.
  Bár ehhez a mérethez az előző pontban felsorolt, színes lyukasztók is használhatók, ennek az alábbi két lyukasztónak az az előnye az előző lyukasztóhoz képest, hogy nem kell forgatnod a lapokat, egyszerre lyukasszák ki mind a 6 lyukat a megfelelő helyen. Míg a Rapesco lyukasztókkal az L (A5) méret esetén kétszer lyukasztasz minden lapot, és forgatnod kell a lapokat a lyukasztás során.

  Emiatt a tulajdonságuk és méretük miatt az áruk jóval magasabb az előzőhöz képest:

  Fekete lyukasztó L méretű gyűrűs határidőnaplóhoz, 6 lyukú

  Króm színű, A5 Filofax lyukasztó

Filofax Notebook lyukasztóLyukasztó Filofax Notebook jegyzetfüzethez

Végül, ahogy a bejegyzés elején is említettem, van egy olyan különleges lyukasztó, amely semelyik más fenti csoportba nem sorolható, hiszen teljesen más formájú, számú és elhelyezkedésű lyukak lyukasztására képes. Ez a Filofax Notebook lyukasztó.

Ha tehát nem gyűrűs határidőnaplóban, hanem Filofax Notebook-ban vezeted a napi teendőidet, és szívesen fűzöl le vendégoldalakat, készítesz egyedi elválasztólapokat, neked az alábbi különleges lyukasztót ajánlom:

Filofax Notebook lyukasztó többféle mérethez

 

 

 

Ingyenesen letölthető összefoglaló

Remélem, hogy a fentiek alapján sikerül neked is kiválasztanod a számodra legmegfelelőbb lyukasztót a gyűrűs határidőnaplódhoz. Ha szükséged van egy emlékeztetőre, elküldöm neked e-mailben a cikk egyoldalas összefoglalóját. Így ha nem most készülsz beszerezni a lyukasztódat, ez a segédlet később is segítségedre lesz a döntésben.

Ha kéred az összefoglalót, töltsd ki az alábbi kis táblázatot, majd kattints a visszaigazoló emailben található szürke gombra. Ezután néhány perc múlva automatikusan megkapod az összefoglalót.

Hová küldhetem?

* kérlek, töltsd ki.

Ha hasznos volt számodra, amit olvastál, kérlek, görgess le a bejegyzés aljára, és oszd meg másokkal is ezt a bejegyzést! Az alábbi képet pedig, elmentheted a Pinterest mappádba!

Hogyan válassz lyukasztót gyűrűs határidőnaplóhoz?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

 (kezdd http:// -vel)