Hogyan készült: Adventi napló | Kétoldalas scrapbookoldal

Közzétéve: 2023-02-01 09:33:34
Kategóriák: Inspiráció , Scrapbook

Adventi napló scrapbooktechnikával

Manapság már mindenki a telefonjával a kezében jár-kel és a legtöbb pillanatot megragadjuk, hogy fényképeket készíthessünk az emlékezetes pillanatokról. De vajon mikor fogjuk legközelebb megnézni ezeket a fotókat, amiket rögzítettünk?

Ha neked is úgy telt az elmúlt évi Advented, hogy mosolyogsz, amikor rá gondolsz, ez két ok miatt lehet. Az egyik az, hogy tele volt olyan alkalmakkal, amikre örömmel emlékszel. A másik oka pedig az, hogy még friss az emlék, keveset felejtettél el belőle.

De vajon egy év múlva is meglesz annak az adventi vásárnak az emléke? Fogod tudni, mi is volt az a finom süti, amit két perc alatt befalt a család? Hát az a szelfi, amin úgy mosolyogsz a családdal, vajon hol készülhetett? Ebben a blogposztban olyan megoldást mutatok, ami garantáltan válaszokkal fog szolgálni nemcsak a te, de még az unokáid számára is, akár évtizedekkel később is.

Hogyan teheted maradandóvá az adventi emlékeid?

Ebben a blogbejegyzésben lépésről-lépésre megmutatom, hogyan készíthetsz el scrapbooktechnikával egy olyan adventi naplót, ami nemcsak a fényképeken, de a képek mögé írt mini történeteken keresztül is, komplexen felidézhetővé teszi majd adventi emlékeidet.

Kövesd végig a két alábbi videót, és a rövid leírás segítségével készítsd el a saját változatodat te is! Meglátod, bőven megéri majd a befektetett munkát. Sőt! Már akkor is örömteli élményeket fogsz átélni, miközben alkotsz. A scrapbooknak ugyanis van két titka.

Az egyik az, hogy minden alkalommal, amíg egy adott emléket idéző fotóval foglalatoskodsz, azok újra eszedbe idézik majd azt a szívednek kedves élményt, s észre fogod venni, hogy az alkotói sikerélmény mellett ez még a bensődre is építően fog hatni. És ettől még inkább szívesen csinálod majd tovább. A másik pedig az, hogy ha szeretsz kézműveskedni, felnőttként újra alkotó gyermekké válhatsz, de már egy felnőtt ízlésével megáldva, felnőttes értelmű alkotásokat hozhatsz létre. Olyan tevékenységre találsz rá, ami értéket teremt családod új generációi számára is.

De vajon hogyan állíthatod össze, és hol tárolhatod majd te is az alábbi képen látható emlékoldalt?

Hogyan készült: Adventi napló kétoldalas scrapbookoldal - Téli csillogás

Ezt a kétoldalas scrapbookoldalt én a családi scrapbookalbumunkban fogom tárolni, fóliatasakba csúsztatva.

A tervem pedig az, hogy a következő karácsonyok közeledtével adventi dekorációként az előszobában fogom kifüggeszteni, hogy hangulatot teremtsen, valamint, hogy könnyedén a címkék alá lehessen kukucskálni, ahová egy-egy napunk rövid krónikáját rejtettem. Mert bizony, nem csak fotókat tartalmaz az ajándékkísérő címkék hadát felvonultató oldal! Minden kártya felhajtható, és alatta egy-két mondatban leírtam, mi látható a képen. Sőt, van olyan kártya, melynek hátoldala plusz képet is rejt.

Lássuk tehát, hogyan készült ez a látványos oldalpár!

Hogyan készült? Adventi napló kétoldalas scrapbookoldal

Nézd meg a hozzávalókat, eszközöket és előkészületeket bemutató első videót! Az elkészítés menetének bemutatása közben számos trükköt is elleshetsz tőlem, amit megosztottam a videóban.

A fenti videóban tehát a hozzávalókkal ismerkedhettél meg közelebbről és nyomon követhetted az előkészületeket. 

Adventi scrapbookoldal készítése: Mire lesz szükséged?

  • ScrapUp Téli csillogás mini alkotócsomag
    Ez az alkotócsomag bőven ad lehetőséget a válogatásra, hogy a fotóidnak és ízlésednek legmegfelelőbb összeállítást készíthess. Ha ugyanezt szeretnéd elkészíteni, akkor ezeket használd te is az alkotócsomagból: papír díszítőelemek, chipboard címfelirat, 8. sz, 7-es, és 5. sz. scrapbookpapírok, 9. sz, címkéket tartalmazó papír
  • 1 db Téli csillogás 8 sz. papír
  • 1 db Téli csillogás washi matrica
  • 2 db A3 méretű fehér műszaki rajzlap

Aadventi napló scrapbooktechnikávalAdventi napló hozzávalók

Ezenkívül hópehely mintázatú bélyegző, hópehely körpecsét, kék bélyegzőtinta, ezüst zsinór, 20 db miltonkapocs, esetleg betűmatrica

  • 20 db fénykép 4x5 cm méretben

Előkészületek:

1. Vágd ki a díszítőelemeket
2. Vágd ki a címkéket
3. Lyukaszd ki a címkék felső részén a lyukat.
4. Vágd fel a fotókat
5. Vágj ki 2x20 db 4,5x5,5 cm papírdarabot a műszaki rajzlapból (fotóalátétek és kommentár kártyák)
6. Párosítsd össze a fotókat a címkékkel és a miltonkapcsokkal. Válogasd ki az apró díszítőelemeket is, amik majd a fotókra kerülnek.
7. Bélyegezz rá minden kommentárkártyára egy nagy hópelyhet.
8. Díszítsd bélyegzéssel a címkék hátoldalát.
9. Írd meg a fotókhoz tartozó képaláírásokat a kommentárkártyákra.

Adventi napló készítése

10. Kétoldalú ragasztóval ragaszd egymásra a rétegeket: a fotókat az alátétekre, majd ezt a címkére. Díszítsd a címkék elejét apró díszítőelemekkel. Ha van olyan címke, mely hátoldalára is kerül fotó, azt is ragaszd rá.

Adventi napló készítése

11. Tedd egy tálcára az összekészített címkéket, alattuk a képaláírással, rajta a miltonkapcsokkal.
12. Vágj le az ezüst zsinórból 20 db 15 cm-es darabot.

Ha idáig eljutottál, már túl vagy a felén! Hatalmas lépést tettél meg annak érdekében, hogy a cikk elején említett emlékidéző alkotásod létrejöhessen. Már csak pár lépés és készen van az oldalad.

Nézd meg az alábbi videót és rögtön megérted, miért írtam azt, hogy a teendők nagy részét már elvégezted!

Adventi scrapbookoldal készítése: Összeállítás

Ebben a második videóban megismerkedhettél az oldal összeállításának lépéseivel. Lássuk melyek ezek!

1. Vágj ki a két háttérpapírnak választott scrapbookpapírból 1-1 8" (20,3 cm) széles sávot.
2. Ragaszd ezt úgy 1-1 műszaki rajzlapból kivágott 30,5x14 cm-es darabra, hogy fent 1,5" (3,8 cm), alul pedig 2,5" (6,3 cm) méretű részen látszódjon ki a fehér karton.
3. Vágj ki a felülre kerülő scrapbookpapírból 2 db 0,5" (1,3 cm) méretű csíkot.
4. Vágj ki az alulra kerülő scrapbookpapírból 2 db 1,5" (3,8 cm) méretű csíkot.
5. Ragaszd ezeket a csíkokat kétoldalú ragasztóval a mintás scrapbookpapír és a fehér kartonok találkozására úgy, hogy végül 1" (2,54 cm) méretű sáv látszódjon ki a fehér papírokból.
6. Helyezd el a kártyákat az oldalon.
7. Told fel kb. 1,5 cm-rel az elrendezett kártyákat, és jelöld be a miltonkapcsok számára a lyukasztás helyét ceruzával.
8. A lyukasztás helyén művészkéssel metszd be a scrapbookpapírokat.
9. Fűzd be a miltonkapcsokat.
10. Kösd rá a zsinórt a miltonkapcsokra, és minden kártyát masnival rögzítsd az oldalhoz.

Adventi naplókészítés

11. Ragaszd fel a kommentárkártyákat a címkék alá.

Adventi naplókészítés

12. Alakítsd ki a címfeliratot a jobb alsó sarokba. A kivágott díszítőelemeket és a washi tape-eket helyezd el a képeken látható módon.

Adventi naplókészítésAdventi naplókészítés

13. Egyensúlyozd ki a kompozíciót a bal felső sarokban elhelyezett díszítőelemekkel.
14. Írd meg az oldal kommentárját fehér műszaki rajzlapra, és vágd fel csíkokra a szöveget.
15. Ragaszd a bal oldal jobb alsó sarkába, a színes sávra a kommentárt.

Adventi naplókészítés

Ha ideáig eljutottál az alkotásban, joggal vagy büszke magadra. És talán visszaigazolod a videóban elhangzott utolsó mondataimat is:

"igazi élvezet volt elkészíteni ezt a scrapbookoldalt!"

Hogyan készült: Adventi napló kétoldalas scrapbookoldal Baloldal - Téli csillogásHogyan készült: Adventi napló kétoldalas scrapbookoldal Jobboldal - Téli csillogás

Ha még nem készítettél ilyet, meg fogod látni, hogy így lesz! Szeretettel ajánlom Neked is, hogy készítsd el a saját változatodat! Meg fogod látni, bőven megéri a belefektetett munkát.

Örömteli alkotást kívánok!
Budaházi Brigitta

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

 (kezdd http:// -vel)