Gyűrűs határidőnapló - tényleg szükségem van rá?

Közzétéve: 2020-10-30 19:28:31
Kategóriák: Kreatív kalendárium

Gyűrűs határidőnapló

Gyűrűs határidőnaplók - tényleg szükségem van rá?

Csak szólok, sosincs késő vagy korán elkezdeni gondolkodni azon, hogy mostantól kezdve, vajon milyen határidőnaplót használj? Az elmúlt években jópár típust kipróbáltam és bár én már kitapasztaltam, nekem milyen célra milyen típus működik legjobban, te még lehet, hogy csak ismerkedsz a füzet- és naptártípusokkal. Szeretnék ezzel a bejegyzéssel segíteni neked a saját példáimon keresztül.

Én ezeket használtam az elmúlt 10 évben: Saturnus gyűrűs határidőnapló, fűzött vonalas füzet, Filofax Notebook és a legújabbak a két Filofax Clipbook. A cikk első részében végiggondoljuk a határidőnapló választás elveit, bemutatom azt is, milyen célra, milyen típusút vetettem be, a cikk végén pedig a különféle típusokkal kapcsolatban olvashatod pro és kontra érveimet/ellenérveimet.

Bízom benne, hogy írásom nyomán segítek abban, hogy el tudd dönteni, tényleg szükséged van-e neked is gyűrűs határidőnaplóra?

Milyen célra keresel naptárt?

Gyűrűs vagy nem gyűrűs határidőnaplót válassz?

Miért van szükség egynél több tervezőre?

Akkor most melyiket használjam? Tényleg szükségem van rá?

Pro és kontra érvek fűzött füzetek, spiriálos füzetek és gyűrűs határidőnapló választáshoz

Milyen célra keresel naptárt?

Mielőtt rátérnék arra, hogy bemutassam a saját füzeteimet, tisztázzunk le egy-két kérdést. Ha füzetvásárlás előtt állsz, mindenekelőtt tudnod kell, miért van egyáltalán szükséged egy ilyen füzetre és milyen típusú feljegyzéseket tervezel benne lejegyezni? A füzet formája és jellemzői ugyanis alapvetően meghatározzák, milyen célra a legalkalmasabb?

Milyen típusba tartozol? Szükséged van helyre, mert sokat írsz? Szeretsz dekorálni, rajzolgatni vagy inkább csak a legfontosabbak legyenek egy helyen? Én például szeretek hosszú listákat írni, ezért szükségem van helyre. Régebben kisebb méretet használtam, de ma már csak A5-ös méretűt választok, még akkor is, ha nagy helyet foglalnak és lehúznák a táskámat (mondjuk, amikor az M-es Saturnus-t használtam, azt simán hurcoltam magammal). 

Szeretnéd átlátni a hetedet és beírni a családi vagy magán, esetleg a vállalkozásoddal kapcsolatos találkozókat, elintéznivalókat? Vagy a teendőid listázását szeretnéd végre egy helyen tartani a folytonos Post-it címkék áradata helyett? Naplószerűen dokumentálni szeretnéd a napjaidat, hogy mit sikerült elvégezni, de mindeközben jó lenne előre is látni, mi történik veled mondjuk a jövő hónapban?

Ha ezek a kérdések foglalkoztatnak, eljött az idő, hogy szétnézz, milyen lehetőségek közül válszthatsz. Olvass tovább!

Gyűrűs határidőnaplók - tényleg szükségem van rá?

Gyűrűs vagy nem gyűrűs határidőnaplót válassz?

Magam részéről mind a kettőt szeretem, ezért nehezen döntöttem a kettő típus között. Évekig nyitható gyűrűst használtam, de idővel kiderült, csak minimálisan használtam ki a gyűrűs szerkezet előnyeit és tulajdonképpen úgy használtam, mint egy sima füzetet. Aztán, külleme miatt elcsábultam pár füzet erejéig a kötött és spirálos füzetek irányába, míg végül két éve visszaálltam a nyitható gyűrűs füzetekre.

  • A nyitható gyűrűs mappák és füzetek mellett szól az, hogy ki-be pakolhatod és át is rendezheted a tartalmát aszerint, hogy mire van épp szükséged. Havi áttekintő, heti naptár, különféle jegyzetlapok, teendőlisták, költségtervezők, lefűzhető tasakok, stb. kerülhetnek bele. Készíthetsz hozzá saját kezűleg csinos elválsztólapokat és motivációs inzerteket fűzhetsz bele. Plusz, amit én korábban nem használtam ki: egyúttal ki is veheted akár év közben ami nem kell, mert nem vált be. Karcsúsíthatod a tartalmát például az elmúlt hónapok archiválásával így nem lesznek annyira súlyosak.
     
  • A spirálos jegyzetfüzetek ugyanakkor könnyebbek, kisebb a gyűrűjük középen, így kényelmesebbnek találhatod bele az írást és mozogni is jobb velük. Az én nagy szerelmem a Filofax Notebook típus, de erről még írok is később, melyek olyan spirálfüzetek, amelyekben áthelyezhetem a lapokat és az elválasztólapokat is.
     
  • A különféle fűzött vagy tűzött füzeteket mindig is szerettem. A küllemük befolyásolhatják a vásárlásodat és attól függően, hogy milyen minőségűek, egész szépen helyt tudnak állni szinte minden helyzetben, ha jegyzetelni akarsz ezekbe. Bár határidőnaplóként inkább a vaskosabbakat, könyvszerűeket ajánlom a sima tűzött füzeteknél.

Gyűrűs határidőnaplók - tényleg szükségem van rá?

Miért van szükség egynél több tervezőre?

Azért, mert mi, akik szeretünk szervezni, túl sok dologgal foglalkozunk az életben, és kézben szeretnénk tartani „mindent is". De minden nem fér el egyetlen füzetben vagy határidőnaplóban! Meg különben is, annyira jól néznek ki, nem?! Én ma már három állandó füzetet vezetek. Ezekben pedig minden tevékenységemet átláthatóan tudom vezetni: a magánélethez, az üzleti élethez kapcsolódó teendőimet, álmaimat és céljaimat különválasztva egy-egy számomra kedves kinézetű, de olyan típusú füzetben, határidőnaplóban, ami a hatékonyságomat is segíti.

Az elmúlt két évben én egy A5-ös méretű Filofax Clipbook-ot használtam határidőnaplóként és heti Bullet Journal-ként. Nagyon megszerettem benne azt, hogy nem foglal nagy helyet de mégis kényelmes használni. Jól illenek hozzá a pasztell elválasztólapok, kifordítva a borítót, az ölemben tartva is tudok jegyzetelni bele, mert elég kemény de mégsem vastag. A borító színéért pedig teljesen odáig vagyok.

Az üzleti céljaimat és különféle terveimet külön füzetekben vezettem. Erre Filofax Notebook-okat használtam. Először egy Türkiz színűt, majd egy Zöld-fehér Impression-s márkát, most pedig egy Menta színűt. Hasznos számomra, hogy ezekben a Notebook-okban az elválasztólapokkal különféle szekciókat tudok bennük kialakítani. Ha megtelt egy-egy ilyen rész, a betétlapokat átcsoportosítottam. Amikor pedig megtelt az egyik füzet, vettem egy másikat. A már megkezdett részt, egyszerűen áthelyeztem az új füzetbe.

Idén a menta mellé még egy Lazac színű újabb A5-ös Filofax Clipbook-ot is beszereztem, amelyben a jövő évi blogbejegyzéseket, közösségi média posztokat, hírlevél-témákat és az üzleti kommunikációs tervemet fogom vezetni. A meglévő, fekete noteszt pedig alkalomadtán Bullet Journal-ként folytatom.

Gyűrűs határidőnaplók - tényleg szükségem van rá?

Gyűrűs határidőnaplók - tényleg szükségem van rá?

Akkor most melyiket használjam? Tényleg szükségem van rá?

Ha főként a teendőidet szeretnéd egyetlen helyen nyomonkövetni, a Bullet Journal módszert ajánlom figyelmedbe. Ebben a manapság nagyon kedvelt rendszerben ugyanis megfér egymással a bő lére eresztett listavezetés és az időtervezés is, mindenféle korlátok nélkül, no meg még rengeteg minden. Teljesen az életedre és a stílusodra szabott határidőnaplót alakíthatsz ki magadnak. Én már 5. éve lelkes BuJo (ez a rövid beceneve a Bullet Journal angol nevének) használó vagyok, számos füzetet és formátumot kipróbáltam. Erről írtam a Hogyan vezetem a Bullet Journal noteszemet c. bejegyzésben is. Ehhez, amint látod én kezdetben áthelyezhető lapos spirálfüzeteket, majd később egy fűzött noteszt használtam. Sokan a ponthálós füzetekre esküsznek, de valójában bármilyen füzet alkalmas erre!

Ha nem magad szeretnéd megrajzolgatni a heti tervezőt, mert nem vagy rajzolgatós vagy nincs rá időd, sőt, hasznos, ha például a határidőnaplód a névnapokra is figyelmeztet, akkor hozzád egy előre nyomtatott naptártípus jobban passzol. De az is lehet, hogy BuJo-használóként csupán a jövőtervezőt nem szeretnéd te sem megrajzolgatni, a teendőket lelkesen vezetnéd egy füzetben. Ez esetben, tehetsz úgy, ahogy én teszem: kiegészítheted egy előre nyomtatott határidőnaplóval a Bullet Journal-odat is. Erről is írtam a fenti linken található bejegyzésben, korábban.

Ha pedig szereted kialakítani a naptárad egyedi tartalmát, nyitott vagy arra, hogy többféle „táblázatszerű felületet" kipróbálj anékül, hogy különféle drága füzeteket kelljen e sajátos tanulási folyamatod során sutba dobnod, elérkeztünk a gyűrűs határidőnaplóhoz. Ez a 100 éves találmány (a Filofax márka 2021-ben ünnepelte 100. születésnapját) nem véletlenül népszerű még ma is. Lehetővé teszi számodra, hogy egy olyan külsőbe, amibe első látásra beleszerettél, olyan belsőt alakíthass ki akár profi betétlapok akár magad gyártotta lapok segítségével, ami teljesen hozzád igazodik.

Sőt, ha már az előbb annyit írtam a Bullet Journalról, még színes vagy fehér ponthálós vagy vonalas lapokat is beszerezhetsz Filofax-hoz, Saturnus-hoz, s így még külön füzetre sincs szükség, egy mappában lehet határidőnaplózni és teendőlistázni is!

Említettem, a többféle „táblázatszerű felületet". Ezalatt nem mást értettem, mint a különféle, előre nyomtatott, kitölthető pótlapokat. Én például szeretem ezeket. Mostanság a kétoldalas havi naptár és a Clipbook-ban található Projekt tervező mellett a nagy kedvencem a heti beosztású Time Management naptárháló lett. Tökéletesen ötvözi számomra azt, amit egy naptártól várok. 2021-re ezt választottam.

Emellett pedig ami még szintén nagy előnye a gyűrűs határidőnaplóknak, hogy egyedi szekciókat tudsz kialakítani a különféle jegyzeteidnek - ezeket pedig át tudod pakolni, ki tudod egészíteni, s el tudodk őket egymástól választani. Az egyedi elválasztólapok készítésével, díszítőelemek, washi-tape-ek, matricák, fityegős „kütyük" használatával pedig tökéletesen reprezentálni tudod vele a személyiségedet.

Gyűrűs határidőnaplók - tényleg szükségem van rá?

Pro és kontra: érvek fűzött füzetek, spirálos füzetek és gyűrűs határidőnaplók választásához

A fentiek összefoglalásaként álljon itt egy rövid érvgyűjtemény, mely talán segít majd eldönteni, melyik füzet- vagy határidőnaplótípust válaszd a következő időszakra.

Fűzött füzetek és könyvszerű határidőnaplók

Pro

  • Rengetegféle típus létezik kinézet, méret és kivitel szempontjából.
  • Bármilyen füzet alkalmas arra, hogy belekezdj egy Bullet Journal teendőnapló vezetésébe.
  • A legkényelmesebb írni bele.
  • Könnyen hordozható, nem nehéz.

Kontra

  • Teljesen behatárol a füzet terjedelme, a megkezdett részekhez nem tudsz hozzáírni csak hivatkozásokkal.
  • A szépséges külsőt meg kell fizetni ugyanakkor kiderülhet, hogy a belső kialakítása nem válik be.
  • Ha kiszerettél a belső kialakításból, nem lesz kedved többet használni és feleslegesen áll majd, félig üresen.

Áthelyezhető lapos spirálozott füzetek és határidőnaplók

Pro

  • Számos méret és külső kialakítás közül választhatsz.
  • Széles választék kiegészítő lapokban és naptárbetétekben.
  • Ha beleszerettél egy adott külsőbe rugalmasan változtathatod a belső tartalmát is.
  • Az áthelyezhető lapos kialakítás miatt bármilyen sorrendet és szekciót kialakíthatsz.
  • Akár saját magad is készíthetsz bele elválasztólapokat és inzerteket.

Kontra

  • A gyűrűk nehezíthetik egy kicsit az írást.
  • A speciális lyukasztó költségesebb hozzá, mint a szabvány gyűrűs határidőnaplókhoz.
  • Ha sokszor átpakolod a lapok széle belül gyűrődhet és egyes lapok kilóghatnak, így illesztgetni kell.

Szabvány gyűrűs határidőnaplók 

Pro

  • Nagyon széles választékból választhatsz (általam ajánlott márka: Filofax)
  • A gyűrűs kialakítás miatt szabadon variálhatod a beltartalmát.
  • Rengetegféle betétlap, kiegészítő és pótlap rendelkezésedre áll a piacon.
  • A gyűrűk fixen és biztosan tartják a lapokat.
  • Könnyen készíthetsz hozzá te magad is oldalakat, elválasztólapokat.
  • hatlyukú lyukasztó hozzá relatíve olcsó, de mindenképp gazdaságossá teszi az egyedi oldalgyártást.
  • Nemcsak bőr kivitelben léteznek, hanem a műbőr típusok is szépségesek.

Kontra

  • Kisebb méretnél ha hosszabb szöveget írsz, a gyűrűk akadályozhatnak az írásban és így sokszor könnyebb a kivett papírra írni.
  • Költségesebb megoldás lehet, ha évente más-más borítót szeretnél használni.
  • Ha nem figyelsz arra, hogy megfelelően nyitod/zárod, a gyűrűi kissé kinyílhatnak.
  • A könyvszerű kialakítású nehéznek bizonyulhat ha minden nap magaddal tervezed hordani.

Bízom benne, hogy a fenti felsorolás már segít számodra eldönteni, melyek közül válassz!

Ha a gyűrűs határidőnapló kipróbálása mellett döntöttél de bizonytalan vagy a méretválasztásban, olvasd el a Filofax méretek - gyűrűs határidőnaplók összehasonlítása c. bejegyzésemet.

Szintén neked ajánlom a Segítek! Nincs többé stressz gyűrűs határidőnapló betétlap vásárlásakor c. bejegyzést, ha nem vagy tisztában azzal, hogy melyik betétlap mivel kompatibilis.

Ha pedig szívesen készítesz saját kezűleg betétlapokat vagy elválasztólapokat, az alábbi két cikket hasznosnak találhatod:

Gyűrűs határidőnaplók - tényleg szükségem van rá?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

 (kezdd http:// -vel)