Évkezdő naptár- és füzethasználati tippek

Közzétéve: 2023-01-01 06:00:00
Kategóriák: Kreatív kalendárium

Eldöntötted már milyen beosztású vagy témájú határidőnaplót vagy füzeteket fogsz használni ebben az évben? Ebben a blogposztban útmutatást kapsz a választáshoz, segítek végiggondolni a lehetőségeket.

Ha ezt a cikket olvasod, bizonyára már biztos vagy benne, szükséged van rá, hogy valamilyen papír alapú naptárban, határidőnaplóban vagy füzetben előre rögzítsd a teendőid listáját, a fontos dátumokat, találkozókat.

De hogyan válaszd ki, melyik legyen? Választhatsz aszerint, hogy gyűrűs határidőnaplót vagy füzetet vezetsz, esetleg mind a kettőt. De mégis milyen logika szerint dönts a méretek mellett? Egyetlen gyűrűs füzet vagy kötött napló elég lesz vagy jobb lenne inkább külön vezetni a különféle témákat? Hű, mennyi kérdés!

Első látásra valóban nem könnyű, de nézzük csak sorban! Ez a cikk segít végiggondolni, hogy a különféle szempontok figyelembevételével kiválaszthasd a következő évre a számodra legjobb kombinációt.

Évkezdő füzet és naptárhasználat tippek

Ebben az évben hogyan fogsz tervezni?

Itt az új év, mindenki tervezget, célokat tűz ki, kicsit olyan érzés, mintha magunknak is tiszta lapot adnánk. Fogadkozunk: mostantól még jobban csinálom. De vajon hogyan válassz egyáltalán papír alapú tervezőt? Vajon milyen célra keresel naptárt? Gyűrűs vagy kötött határidőnaplót válassz? Szükséged van-e egynél több tervezőre? Nem stresszellek további kérdésekkel, mert én már végiggondoltam ezeket. Ezekre a kérdésekre tuti tippeket nyújt korábbi cikkem, hogy választ kaphass erre a kérdésre: határidőnapló - tényleg, szükségem van rá? Pro és kontra érvek fűzött füzetek, spirálos füzetek és gyűrűs határidőnapló választáshoz. Olvasd el!

Lássuk akkor a Filofaxokat és a füzeteket! De azok közül is melyiket?

Ha a fentiek alapján úgy döntesz, hogy igen, tetszenek a Filofax rendszerű, nyitható gyűrűs mappák, de még nem tudod, milyen méret passzolna az életviteledhez, akkor biztosan jól fog jönni néhány bátorító gondolat azon a téren, mi szerint válassz határidőnapló méretet. Megsúgom, ez akár évről-évre is változhat. Lehet, hogy most még kisebb (vagy épp nagyobb) méret felé húz a szíved, de egy év rendszeres használat után lehet, hogy inkább váltani fogsz.

Először ugyanis, azt kell eldöntened milyen tervezőrendszerben gondolkodj?

Ha igen, akkor azt is tudod, hogy vajon komfortos-e számodra? Jómagam évekig szorgalmasan írtam a listákat és meg is osztottam ezen a blogon, hogyan vezetem a bullet journal füzetemet. De, ahogy az évek telnek én is változtam, ma már más prioritásaim vannak naptárhasználat terén. Volt, amit megtartottam ebből a rendszerből, másokat pedig elhagytam.

Évkezdő naptár- és füzethasználati tippek

Számomra teljesen bevált az, hogy évente, amikor amúgy is új naptárbetét vásárlása előtt állok, revideálom az aktuális rendszeremet és átgondolom, mi vált be és mi nem? Megengedem magamnak a változtatást és nyitott vagyok új dolgok kipróbálására is. Téged is erre biztatlak, tégy te is így! Hiszen ezzel, ha nem ragaszkodunk ugyanazokhoz a sémákhoz, a haladás és a fejlődés útjára léphetünk. S könnyen kiderülhet, egy-egy új rendszer elősegítheti, hogy előnyünkre változzunk.

Segített a fenti gondolatmenet? Akkor nézzük, vajon szükséged van-e ezenkívül más füzetekre is?

Évkezdő füzet- és naptárhasználati tippek

Miért lehet szükség egynél több tervezőre?

Gondold végig, hogy a határidők vezetése mellett, szeretsz-e év közben jegyzetelni, szívesen támaszkodsz-e az előre nyomtatott betétlapokra vagy épp te magad szereted megrajzolni, esetleg díszíteni azokat?

Nekem az vált be, hogy a határidőket egy Filofax rendszerű mappában vezettem, a Bullet Journal-t, azaz a feladatlistáimat és a jegyzeteimet pedig egy-egy külön füzetben. Ez mondjuk a füzetmániám miatt is történt, de a vásárláshoz kapcsolódó önigazoláson túl, később ez hosszú távon tényleg praktikusnak bizonyult.

Évkezdő füzet- és naptárhasználati tippek

Jut eszembe, tudod, hogy Bullet Journalt és határidőnaplót nemcsak kötött füzetben vagy gyűrűs mappában vezethetsz? Én, ahogy fent is írtam, a Filofax két füzettípusa mellett tettem le a voksomat, melyeket kiegészítésképp használtam a gyűrűs mappám mellett. A hasonló név, két különféle füzettípust jelent.

  • Mire jó a Filofax Clipbook? Ez egy olyan puhaborítós füzetcsalád, amely ugyanúgy szabványos helyen kilyukasztott lapokat tartalmaz és nyitható fémgyűrűs szerkezete van. Így lefűzhető bele bármi: jegyzetlapok és naptárbetétek is.
  • Mire jó a Filofax Notebook? Ez a füzetcsalád ikerspirállal összefűzött, keményborítós füzet, aminek a legelőnyösebb tulajdonsága, hogy áthelyezhetők benne a lapok - bár a spirál nem nyitható, de a füzet tartalmát mégis könnyedén át tudja az ember rendezni.

A te életviteledet vajon milyen naptártípus vagy füzetkombináció segítené? Kíváncsi vagy rá, hogy én most milyen elvek alapján döntöttem? Nézd meg a három alábbi videót, melyben röviden elmesélem.

A5 Filofax Clipbook és Filofax Business napi beosztású naptárbetét

Ebben az évben is maradtam a jól bevált, nagyon megszeretett, menta színű, A5 méretű Filofax Clipbook mellett. De áttértem a napi beosztású naptárbetétre, méghozzá a Business típusúra. Nagyon szeretem, hogy előre nyomtatva tartalmazza a logikusan felépített különféle blokkokat. Van hely a teendőknek, fontos telefonoknak és személyes emlékeztetőknek. Van naptárrész (természetesen) és mindenütt pipálhatok. Szuper, hogy nem kell előre mindezt megrajzolgatnom, de mégis emlékeztet a Bullet Journal rendszerre, amit annyira kedvelek és bevált.

A Clipbook a maga rugalmas borításával elfér egy táskában is, nem nehéz és nem vaskos - nekem pont így a jó.

Igaz, a napi beosztású naptárbetét nem teszi lehetővé, hogy a nagyobb léptékű áttekintéseket egyszerre láthassam. Így egy másik füzetet is munkába állítottam. De ez nem jelent számomra hátrányt. Úgy érzem, előnyös, hogy elkülönül és másik tervezőben kapnak helyet a jegyzeteim és a tervezőlapjaim.

A5 Filofax Clipbook és tervező betétlapok

A másik kedvenc füzetem, amit évek óta használok, a lazac színű A5 Filofax Clipbook. Ez mostantól új feladatot kapott. Első részébe kerülnek az évközbeni jegyzeteim - különféle oktatások anyagai szépen, szekciókra bontva.

A második részébe fűztem bele a számos tervezőlapot, amely heti, havi és éves tervezést tesz lehetővé. Lesz az év során pár projektem, ami túlmutat a napi beosztáson, így szükségem lesz rá, hogy át tudjam egyszerre tekinteni, milyen feladatok várnak rám és nyomon tudjam követni, hol tartok velük. Egyszerűen rajongok a biankó tervezőkért, ami szintén a Bullet Journal rendszerrel való megismerkedésem eredménye. De mivel egyáltalán nincs időm rajzolgatni, ezek az előre nyomtatott táblázatok pont nekem valók!

Így a kitöltött tervezőket akár az oktatási jegyzeteim közé akár a napi beosztású naptáramba is átfűzhetem, ahol épp logikus lesz tartani őket - így segítik majd a napi munkámat.

A5 Filofax Notebook füzetek és Notebook lyukasztó

Az egyik kedvenc füzetemtől nem válok meg idén sem: a jól bevált A5 menta színű Filofax Notebook marad, de új funkciót kap. A másik füzet az új szerzeményem, a szintén A5 méretű, Team, a Together kollekcióból. A menta színűt biztonsági füzetként vezetem majd az év során - ebbe írtam bele a fontos hozzáféréseket és jelszavaimat. A kék füzetem pedig az üzleti céljaimat, motivációs idézetgyűjteményeimet és azokat a rajzolt ábráimat fogja tartalmazni, amelyek elengedhetetlenek számomra ahhoz, hogy sínen és szinten tartsam magam, a céljaim eléréséhez vezető úton.

Konklúzió

Nekem tehát abszolút lendületet adott, hogy előre végiggondoltam, milyen elvek mentén, s hogyan fogom ebben az évben vezetni a határidőnapló-rendszeremet. Lelkes vagyok és nyitott a változásra. Szívesen változtatok néha egy kicsit, hogy jobban megismerjem önmagam is fejlődhessek. A gyűrűs és áthelyezhető lapos mappáknak és füzeteknek pont ez az előnyük, hogy lehetővé válik, hogy önmagunkhoz igazítsuk a rendszert és ne mi próbáljuk meg magunkra erőltetni azt, ami másnak bevált.

Célom az volt ezzel a bejegyzéssel, hogy láss példákat egy alternatív megoldásra és ez ötletet, motivációt adjon. A fenti kérdések megválaszolásával, a belinkelt cikkekben adott tippek alapján, bízom benne, hogy te is megtalálod a magad számára legideálisabb kombinációt - vagy legalábbis azt, amit ebben az évben szívesen tesztelnél. Aztán meg, ne felejtsd el: majd alakul szépen, te csak vedd lazán. Nem az a lényeg, hogy MINDEN tökéletes legyen, ha csak egy kicsit is jobban megy, azt hívják haladásnak.

Barátsággal kívánok sok örömöt
és sikeres kicsi vagy nagy célmegvalósításokat Neked is ebben az évben!

Budaházi Brigitta

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

 (kezdd http:// -vel)