Filofax méretek - gyűrűs határidőnaplók összehasonlítása

Közzétéve: 2016-11-08 18:57:57
Kategóriák: Kreatív kalendárium

Elakadtál? Segítek! Ebből a cikkből megtudhatod, melyik határidőnapló mekkora? Mi szerint válassz méretet? Miben különböznek egymástól az egyes típusok?

Amikor az ember lánya (fia) először találkozik a gyűrűs határidőnaplók fogalmával és kínálatával, bizony ember legyen a talpán aki rögtön kiigazodik a választékon. Hiszen ezek a hasznos eszközök nemcsak, hogy különféle színben-mintázatban-borítóanyagban kaphatók, hanem ráadásul még "ezerféle" méretben is! Áll az ember a zavarbaejtő kínálat előtt - s nem tudja, mi alapján válasszon?

Pedig ki kell választani, mert szükséged van egy hűséges segítőtársra

  • "aki" hosszú éveken keresztül melletted lesz, a teendők és munkád során, mint egy jó titkár(nő)
  • "aki" segítségével eltűnnek a cetlihegyek az íróasztalról és megnyugatató barátságba kerülhetünk a határidőkkel és a teendőlistákkal
  • "akit" jó érzés minden reggel felütni
  • "aki" hatékony és nélkülözhetetlen.

Csoda hát, hogy a nagy választékban azt sem tudjuk, hová nézzünk? Melyik legyen hát?

Filofax mintázatok

De, hagyjuk most a mintázatokat és a színeket. Hiszen az egy másik történet (és másik blogposzt témája) lesz. Azt, talán könnyebb is eldönteni. Koncentráljunk most csak a méretekre! Ebben a blogbejegyzésben választ kapsz a bevezetőben feltett kérdésekre. Melyik gyűrűs határidőnapló mekkora? Mi alapján válassz méretet és miben különböznek egymástól az egyes típusok. Passzol egyáltalán az egyik gyártó pótlapja a másikéhoz?

Melyik gyűrűs határidőnapló mekkora? 

Gondolnád, hogy a világon kapható összes gyűrűs határidőnapló a Filofax márka távoli rokona? Igen, bizony az 1920-as évektől gyártott angol Filofax volt az első és eredeti gyűrűs rendszerű szervezőnaptár, amely később meghódította a világot, s aminek ma már számos gyártócég átvette a rendszerét. Azaz sztenderdként tekintve a Filofax méretezésére és gyűrűtávolságaira, emberek millióit teszik hatékonyabbá és szervezettebbé ezek a gyűrűs kalendáriumok.

A Scrapbook Webáruházban egymással kompatibilis termékeket árusítunk. Ez azt jelenti, hogy az angol Filofax és a magyar Saturnus márkák termékeit kombinálhatod egymással. Lássuk most a méreteket! Íme egy áttekintő ábra!

Filofax mérettáblázat

A fenti ábrán láthatsz zárójeles jelzéseket. Ez azt jelenti, hogy más gyártású gyűrűs határidőnaplóknál, ha az L, M vagy S jelölést látod, akkor az ezekbe való naptárbetétek vagy pótlapok megfelelnek a Filofaxok fenti méreteinek. S, mindez fordítva is igaz: a Filofax naptárbetétei, pótlapcsomagjai és kiegészítő termékei is szintén használhatók más gyártók gyűrűs kalendáriumokhoz (nevezzük őket tokoknak).

Tehát, eszerint az A4-es a legnagyobb, az extra méretű gyűrűs kalendárium. Ennél kisebb az A5-ös, ami az L-es mérettel azonos.

Ezután a következő méret, a középső, amit a Filofax Personal-nak keresztelt. Ezek a naptárak azonosak az M-es mérettel. A Filofax háromféle Personal-típust különböztet meg. Láthatod, hogy mindhárom mellé M-et írtam a zárójelben. Ez nem véletlen, még akkor sem, ha a képen is látszólag eltérő méretű a három kalendárium. Mindháromhoz ugyanaz a naptárbetét használható, azonban a tokok egyre keskenyebbek, s így - magától értetődően - a gyűrűk átmérője is csökken. A legnagyobb méretű a három közül a "sima" Personal, ez után következik a Personal Compact, majd a Personal Slim zárja a középső méretű Filofaxok sorát. Ez utóbbinál a tok mérete már alig különbözik a naptárbetét méretétől.

Végül még két kisebb méretű Filofax méret létezik. A Pocket, mely az S méretnek feleltethető meg más márkáknál, valamint a Mini, ami még ennél is kisebb. A szinte "tenyérnyi" méretű Mini gyűrűs kalendáriumok csak 5 gyűrűt tartalmaznak. 

Nézd meg az alábbi mérettáblázatot, mely a magyarországi Filofax honlapjáról származik! Láthatod a pótlapok méreteit, a gyűrűk számát, a gyűrűk távolságát, valamint a gyűrűk átmérőjét is.

MéretMiniPocketSlimlineCompactPersonalA5A4
Méret HU* S, 3 M, 2 M, 2 M, 2 L, 1
Pótlap (mm) 67x105 81x120 95x171 95x171 95x171 148x210 210x297
Gyűrűk (db) 5 6 6 6 6 6 4
Gyűrűtávolság (mm) 19-19-19-19 19-19-19-19-19 19-19-51-19-19 19-19-51-19-19 19-19-51-19-19 19-19-70-19-19 81-81-81
Gyűrűátmérő (mm) 11 15, 19 11 15 23 25, 30 25

* Az eredeti Filofax termékek kompatibilisek a Magyarországon forgalmazott márkákkal.

Mi szerint válassz határidőnapló méretet?

Mivel minden ember élethelyzete, szokásai és írásképe különbözik, ezért teljesen egyedi, hogy kinek milyen naptár felel meg leginkább. Különböző szempontok szerint választhatsz te is. Álljon itt gondolatébresztőnek néhány kérdés, ami alapján eldöntheted, neked melyik méret lesz a legmegfelelőbb.

  • Szereted, ha magadnál hordhatod a táskádban és az iskolába, egyetemre, munkahelyre is szeretnéd elvinni? Akkor lehet, hogy a kisebb (Personal és az alatti) méretek lesznek számodra a legmegfelelőbbek. Ezek a gyűrűs kalendáriumok könnyebbek, mint nagyobb társaik.
  • Dehogy viszed, cipeled majd ide-oda! Pont, hogy ott lesz a helye az íróasztalodon, maximum hetente vagy hétvégén viszed haza vagy otthon tárolod. Ebben az esetben a nagyobb méretek (A5 és A4) - sőt még a Personal is ideális lehet. Ezek a határidőnaplók picit súlyosabbak.

  • Szeretsz sokat írni, jegyzetelni, s a különböző életterületeidnek külön részeket nyitsz, ahová a fontos dolgaidat feljegyezheted. Esetleg szeretnéd bővíteni a tartalmát különböző hasznos pótlapokkal, kiegészítőkkel. Akkor te a nagyobb gyűrűs kalendáriumokat fogod szeretni. Persze, megoldhatod a kisebbekkel is, csak akkor ne tárold benne az egész év anyagát.
  • Éppen, hogy nem vagy jegyzetelős fajta - esetleg apró betűkkel írsz. Szereted, hogy csupán jelszavak emlékeztetnek a fontos teendőkre, hiszen a többi a fejedben van! Akkor hozzád klasszul passzolnak a kisebb méretű kalendáriumok!

  • Nagyon szeretsz díszítgetni, matricázni, kreatív ötleteid csak úgy záporoznak - a jobb agyféltekéd igényli a "pótlást" a bal agyféltekés kimerítő gondolatok után? Válassz olyan gyűrűs kalendáriumot, amiben lesz hely az ilyesminek. Nagyobbak a gyűrűi, nagyobb betűkkel tudsz benne írni és van hely a csinos ragasztószalagoknak, a magad készítette elválasztólapoknak, az indexkártyáknak - a matricáknak. Bárminek, ami jókedvre derít és feldobja a hétköznapokat számodra. Azt tanácsolom, hogy ez esetben válassz Personal (M) méretű vagy annál nagyobb kalendáriumot!
  • Minimalista vagy vagy nincs igazán sok helyed, nem szereted a faxnit, számodra felesleges minden díszítés? A funkcionális dizájn és a hatékonyság híve vagy? Válassz a helytakarékos Compact vagy Slim méretek közül!


S a végére egy vicces, de annál melegebb szívvel adott tanácsom:

Egyszerűen a szívedre szeretnél hallgatni és fel akarod dobni a napjaidat? Válassz bármilyen méretet! Válaszd azt, aminek beleszerettél a borítójába, aminek a stílusa megszólított és úgy érzed, hozzád illő. Amivel a kezedben, ha megjelensz valahol, az emberek felkapják a fejüket (vagy magukban megjegyzik: hm, de klassz cucca van!).

A praktikus indokokat félretéve, a határidőnaplót aszerint válaszd, hogy szerethető legyen számodra. Amit bármely nap nagy kedvvel veszel majd a kezedbe és szívesen fogsz majd használni. Hiszen ez a kulcsa mindennek, hogy használd. Lehet bármilyen méretű, szépségesen gyönyörűséges, elegáns vagy épp cuki - ha csak várakozik majd rád, akkor teljesen haszontalan lesz számodra.

Ezért, olyat válassz, amit már most imádsz! Én pedig, elküldöm majd neked, szép csomagolásban, zsineggel átkötve, s csempészek mellé még egy kis szeretetet is!

A fenti képen szereplő Filofax kalendáriumokat megtalálod a bejegyzés alatt. Az összes gyűrűs kalendáriumot pedig ide kattintva kezdheted el böngészni. A bal oldalon a szűrőt bekapcsolva szűkítheted a találatokat, a csúszka egyik vagy másik végét beállítva pedig a költségkereted szerint is szűkítheted.

Jó válogatást kívánok!

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

 (kezdd http:// -vel)